latinica  ћирилица
24/11/2015 |  18:58 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Skupština grada Banjaluka usvojila Nacrt budžeta za 2016. godinu

Skupština grada Banjaluka usvojila je Nacrt budžeta za 2016. godinu. Projektovani budžetski okvir je 128.270.000 maraka, što je u odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu više za osam odsto.
Budžet Banjaluka - Foto: RTRS
Budžet BanjalukaFoto: RTRS

Budžet je podržalo 19 odbornika, dok ih je pet bilo uzdržano. Planirani budžet za opoziciju je nerealan, a za odbornike vladajuće koalicije, kreiran u skladu sa interesima građana. 

Plus 8 % u odnosu na ovogodišnji rebalansirani budžet. U narednoj godini, samo po osnovu poreskih i neporeskih prihoda u gradsku kasu trebalo bi da se slije 113 miliona maraka.

Na rashodovnoj strani više sredstava namijenjeno je za poljoprivredu i socijalna davanja. Najavljena su veća ulaganja nego u ovoj godini, a poseban akcenat je na privrednom razvoju.

Privreda je jedini garant realizacije planiranog budžeta, koji je za opoziciju izborni i zasnovan isključivo na prognozama.

I građani će imati priliku da do 4. decembra kažu šta su to njihovi prioriteti. Koje će sugestije i primjedbe nakon javne rasprave naći svoje mjesto u budžetu, trebalo bi da bude poznato polovinom sljedećeg mjeseca – kada se prijedlog nađe pred odbornicima.