latinica  ћирилица
24/11/2015 |  17:21 | Autor: SRNA

Vladika Grigorije: Srbi u Srpskoj su se izborili za svoju slobodu

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da su se Srbi u Republici Srpskoj izborili za svoju slobodu, koju ne daju ni za šta na svijetu jer je to njihova tekovina.
Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije - Foto: SRNA
Vladika zahumsko-hercegovački i primorski GrigorijeFoto: SRNA

- Ako ne bude Kosova i Metohije među srpskim zemljama, onda će biti veoma teško i Srbima u Republici Srpskoj, a ako ne bude Republike Srpske, onda je pitanje hoće li biti Srbije i uopšte Srba - rekao je vladika Grigorije u manastiru Visoki Dečani, gdje je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji služenoj povodom krsne slave ovog manastira - Svetog Stefana Dečanskog.

Vladika Grigorije poručio je da Srbima ne ostaje ništa drugo nego da vjeruju i bore se za pravdu i istinu.

- Moramo da shvatimo da ne možemo i ne smijemo napustiti ono što su nam djedovi ostavili, a to je put pravde - put istine - naglasio vladika Grigorije.

Vladika Grigorije rekao je da monahe koji žive u manastiru Visoki Dečani pod zaštitom Uneska, koliko god čuvali vojnici i visoka žica, čuva i sam Svevišnji.

- Ljudi moraju imati vjere da se, poput monaha koji obnavljaju svetinje, vrate na svoja ognjišta, da ne daju svoja groblja, svoju djedovinu - rekao je vladika Grigorije.

Prenoseći iskustva Srba i Srpske pravoslavne crkve u BiH kao pouku Srbima na Kosmetu, on je rekao da je Srbe u BiH bilo veoma teško pobijediti kada god su se držali zajedno i bili jedinstveni.

- Naučili smo da je najvažnije imati vjere u borbi za pravdu i istinu, bez želje da ikoga ugrozimo, ali ne možemo biti slabići koji uzmiču sa svoje djedovine - naglasio je vladika Grigorije.