latinica  ћирилица
24/11/2015 |  17:14 | Autor: SRNA

Brčko: Pojačane mjere kontrole na putu prema Gornjoj Maoči

Pripadnici brčanske Policije, nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu i Sarajevu, preduzimaju pojačane mjere kontrole na pravcu prema Gornjoj Maoči, gdje se nalazi vehabijska zajednica, kao i na cijelom području distrikta Brčko, rekao je portparol Policije Halid Emkić.
Policija Brčko distrikta - Foto: RTRS
Policija Brčko distriktaFoto: RTRS

On je naveo da pripadnici brčanske Policije, naoružani dugim cijevima, već treći dan sprovode pojačane mjere kontrole vozila i putnika na putnom pravcu prema Gornjoj Maoči, gdje je nastanjena vehabijska zajednica.

"Cjelokupan način kontrole usmjeren je u skladu sa našim operativnim planovima, gdje su policijskim službenicima data jasna uputstva kako postupati u ovakvim slučajevima", rekao je Emkić.

Prema njegovim riječima, za sada nema informacija koje bi ukazivale na bilo kakvo destruktivno ponašanje pojedinaca ili grupa na području distrikta.

"Policija nastavlja da prikuplja i razmjenjuje sve relevantne informacije sa ostalim policijskim agencijama u regionu", kaže on.

Gornja Maoča, kod Srebrenika, sjedište je vehabijske zajednice. Pojedini stanovnici su gotovo deceniju pod istragom policijskih i obavještajnih agencija zbog sumnje da su povezani sa terorizmom. U više navrata u ovom naselju isticana je zastava "Islamske države".