latinica  ћирилица
24/11/2015 |  10:19 ⇒ 23:31 | Autor: Agencije

Putin: Saučesnici terorista pucali u leđa Rusiji (VIDEO)

Turska je oborila ruski vojni avion jer je, kako je saopšteno, letjelica povrijedila njen vazdušni prostor na granici sa Sirijom. Ankara tvrdi da je avion 10 puta upozoren da je ušao u vazdušni prostor Turske. Rusko ministarstvo to negira. Turkmenski pobunjenici tvrde da su ubili oba pilota. Ankara tvrdi da su živi. Putin najavio "ozbiljne posljedice" po odnose sa Turskom. Hitan sastanak NATO-a.
Ruski avion "Su-24" (Foto: Sputnik/ Konstantin Čalabov) - Foto: Smedia
Ruski avion "Su-24" (Foto: Sputnik/ Konstantin Čalabov)Foto: Smedia

22.20 Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je video-snimak koji dokazuje da ruski borbeni avion, koji su oborili turski avioni u Siriji, nikada nije napustio sirijski vazdušni prostor.

21.30 Јedan ruski pilot ubijen je sa zemlje dok se padobranom spuštao nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion na granici Turske sa Sirijom, izjavio je načelnik ruskog Generalšaba Sergej Rudskoj.

Rudskoj nije ništa rekao o sudbini drugog pilota iz oborenog aviona, ali je naveo da je još jedan vojnik poginuo tokom akcije spasavanja i da se akcija spasavanja nastavlja.

21.20 - Ruska raketna krstarica "Moskva" kreće ka obalama Sirije. Taj brod ima odbrambeni potencijal koji predstavlja ekvivalent sistemu S-300, saopštilo rusko ministarstvo odbrane. Od sada, sve bombardere tokom operacija u Siriji pratiće lovci.

Foto: RTS

20.50 - Sergej Rudskoj, visoki zvaničnik generalštaba ruske vojske, osudio je napad turske avijacije na ruski borbeni avion u vazdušnom prostoru Sirije kao "teško kršenje međunarodnog prava". On je istakao da je "Su-24" oboren nad teritorijom Sirije, te da se mjesto pada aviona nalazi četiri kilometra od turske granice, prenosi "Raša tudej".

Rudskoj je istakao da ruski avion nije narušio vazdušni prostor Turske, te da turski avion nije pokušao da kontaktira ruske pilote prije napada.

19.55 Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je Rusiju i Tursku da preduzmu hitne mjere radi smirivanja napetosti poslije incidenta sa ruskim avionom "Su-24", izjavio je zvanični predstavnik generalnog sekretara Stefan Dižarik. Prema njegovim riječima, ovaj događaj naglašava neophodnost međunarodne saradnje i rješavanja sukoba u Siriji.

19.40 Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Turska ima pravo da štiti svoje granice i istakao da je Turska na svaki način nastojala da izbjegne da do današnjeg incidenta dođe.

19.35 Јedan ruski pilot ubijen je sa zemlje nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion u Siriji, a još jedan ruski vojnik poginuo je tokom spasilačkih operacija, saopštio je večeras generalštab ruske vojske.

Rusko Ministarstvo odbrane suspendovalo je vojne kontakte sa Turskom, prenose ruske novinske agencije. Agencije navode da će brod ruske mornarice biti raspoređen u vodama kod zapadne sirijske provincije Latakije.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da ne posjeduje zvanične informacije o sudbini pilota ruskog aviona "Su-24".

19.20 Turska je u pismu Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštila da je oborila neidentifikovan avion koji je

narušio turski vazdušni prostor i branila svoje pravo da tako postupi.

U pismu 15-članom SB UN i generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, turski ambasador u UN Halit Čevik je rekao da su dva aviona jutros prišla turskom vazdušnom prostoru i da su upozorena 10 puta tokom pet minuta da promijene pravac.

Čevik je kazao da su dva aviona zatim ušla više od kilometar i po na teritoriju Turske na 17 sekundi i da nije poznato iz koje države avioni potiču.

- Nakon povrede (prostora), avion 1 je napustio turski vazdušni prostor. Na avion 2 je pucano dok se nalazio u turskom vazdušnom prostoru iz aviona F-16 koji su bili u patrolnoj (misiji) na tom području, stoji u pismu Čevika u koje je Rojters imao uvid.

19.10 - Ambasadori zemalja NATO pozvali su danas Ankaru da pokaže "hladnokrvnost" poslije vanrednog sastanka u Briselu nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion u Siriji, rekle su diplomate. Diplomate prisutne na tom sastanku rekle su Rojtersu da dok niko od 28 članica NATO nije branio postupke Rusije, ali su mnogi izrazili zabrinutost da Turska nije ispratila ruski borbeni avion iz svog vazdušnog prostora.

- Postoje i drugi načini djelovanja kada se radi o ovakvim incidentima - rekao je jedan neimenovani diplomata.

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg rekao je da Alijansa solidarna sa Turskom i da podržava njen teritorijalni integritet.

Turski predsjednik Tajip Erdogan branio je pravo Turske da štiti svoje granice nakon obaranja ruskog aviona, što je incident koji je "Turska pokušala da izbjegne".

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da suspenduje sve vojne kontakte sa Turskom, prenio je Interfaks.

18.15 - Turska smatra da su dva ruska pilota borbenog aviona koji je oboren u Siriji još živi i Ankara radi na tome da ih oslobodi iz ruku sirijskih pobunjenika, rekao je zvaničnik turske Vlade.
- Naše jedinice, koje su primile informaciju da su dva pilota živa, nastoje da ih bezbjedno izvuku od pobunjenika, rekao je neimenovani zvaničnik Rojtersu. Iz Kremlja je saopšteno da će ruske operacije u Siriji biti nastavljene.

U međuvremenu, britanski premijer Dejvid Kameron založio se danas za direktne razgovore Rusije i Turske u vezi sa obaranjem ruskog aviona u Siriji da bi se izbjeglo pogoršanje situacije i omogućilo da se takvi incidenti više ne ponavljaju.

17:20 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je tursko obaranje ruskog aviona "neprijateljski čin".
U saopštenju Ministarstva se navodi da Rusija radi na paketu mjera kao odgovoru na takve incidente. "Smatramo da su akcije turske vojne avijacije neprijateljski čin", saopšteno je iz Ministarstva. U saopštenju se ističe da je upućen zvaničan protest turskom atašeu za odbranu.

16.40 - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da treba ostati hladne glave u nakon što je turska avijacija oborila ruski avion. U prvom reagovanju nekog evropskog zvaničnika poslije incidenta koji se dogodio u utorak ujutru, Tusk je naveo da je na snazi "opasan trenutak".

16.20 - Turska je obavijestila generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i pet članica Savjeta bezbjednosti UN u pisanoj formi o obaranju ruskog borbenog aviona, rekli su turski diplomatski izvori. Zamjenik turskog podsekretara već se sastao sa ruskim, američkim i britanskim otpravnikom poslova.

16.00 - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan sazvao je za večeras hitni sastanak bezbjednosnih službi povodom obaranja ruskog vojnog aviona koji je, kako tvrdi zvanična Ankara, povrijedio vazdušni prostor te zemlje i nije se udaljio uprkos višestrukim upozorenjima.

Sastanku će prisustvovati najviši turski vojni zvaničnici, čelnici obaveštajnih službi, premijer Ahmet Davutoglu i određeni ministri, objavio je "Si-En-En Turk".

15.54 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je posjetu Turskoj koja je bila planirana za sutra. Posjeta je otkazana nako što su turski avioni oborili ruski avion.

15.35 - Turkmenski pobunjenici objavili snimak na kojem se vidi kako ispaljuju projektil "TOW" na ruski helikopter. Letjelica je već bila na zemlji kada ju je projektil pogodio.

15.30 - Ruski avion "Su-24" oboren je kada se vraćao nazad u sirijsku bazu Hmeimim, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Ruski borbeni avion 'Su-24' oboren je na sirijskoj teritoriji. Oborio ga je turski avion `F-16`. Objektivna analiza kontrolnih podataka pokazala je nepogrešivo da vazdušni prostor Turske nije narušen, navodi se u saopštenju.

Ruski avion oboren je raketom vazduh-vazduh ispaljenom iz turskog aviona "F-16 "kada je bio na visini od 6.000 metara i na kilometar od turske granice, navodi TASS.

14.10 - Na internetu su se pojavili nepotvrđeni video snimci i fotografije na kojima je, navodno, prikazano tijelo mrtvog pilota ruskog aviona koji je oborila Turska na granici sa Sirijom, okruženo sirijskim pobunjenicima, dok se na odvojenom snimku vidi, navodno, drugi pilot kojeg su zarobili naoružani ljudi.

14.08 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se javnosti nakon što je Turska oborila ruski vojni avion. Vidno razočaran, Putin je istakao kako je ovaj čin Turske zabijanje noža u leđa.

Putin je ponovio raniji stav ruskih vlasti, a to je da je Turska oborila ruski borbeni avion četiri kilometra od turske granice. - Ruski piloti nisu bili prijetnja, a Turska nam je zabila nož u leđa, rekao je Putin.

S druge strane Turska se brani time da su morali oboriti avion jer je navodno narušen turski zračni prostor. Incident će imati teške posledice na odnose Rusije sa Turskom, upozorio je Putin.

Činjenica da Turska nije pokušala da kontaktira Rusiju u svjetlu ovog incidenta i požurila da umjesto toga sazove sastanak NATO je zabrinjavajuća, rekao je Putin. Čini se da je Turska želi  da NATO služi interesima ID, dodao je Putin.

13.16 - NATO će, na zahtjev Ankare, u 16.00 časova održati vanredni sastanak na kome će Turska informisati saveznike o obaranju ruskog aviona, rekao je neimenovani zvaničnik Alijanse, prenosi Frans pres.

12.45 - Sudbina ruskih pilota još uvijek je neizvjesna. Turski Si-En-En javlja da je jedan od pilota poginuo. Istovremeno, pojavili su se i snimci na kojima se vide pripadnici grupe Alvija al Ašar kako stoje oko tijela čovjeka koji nosi rusku uniformu i opremu. Predhodno, turski Si-En-En javio je da je jedan od pilota u rukama lokalnih Turkmena, čije snage tragaju za drugim pilotom.

Rusko ministarstvo navelo je da je avion letio na visini od 6.000 metara. "U toku je istraga o okolnostima pada ruskog aviona. Ministarstvo odbrane tvrdi da je avion sve vrijeme bio u vazdušnom prostoru Sirije. Objektivni kontroli podaci to potvrđuju", navodi se u saopštenju.

Turska vojska saopštila je da je strani avion upozoren deset puta u roku od pet minuta zbog narušavanja vazdušnog prostora Turske prije nego što je oboren. U saopštenju se navodi da su dejstvovala dva aviona tipa "F-16", koji su bili u patroli duž granice sa Sirijom. Turska vojska navodi da porijeklo oborenog aviona nije poznato.

Izvor iz kancelarije turskog predsjednika rekao je da je avion oboren u skladu sa pravilima angažovanja nakon narušavanja vazdušnog prostora Turske.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je u Siriji, na granici sa Turskom, oboren ruski avion Su-24 i to najvjerovatnije tako što je gađan sa zemlje. Rusko Ministarstvo ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor, prenosi TAS S.

U međuvremenu džihadisti su snimak osobe za koju se sumnja da je ruski pilot objavili na Јutjubu, a oko njega  se nalaze pripadnici grupe Alvija al Ašar.

Grupa koja djeluje na prostoru severozapadne Sirije, djeluje u istom regionu kao i "Slobodna vojska Sirije", kao i druge frakcije suprostavljene režimu Bašara al Asada.  Navodno se na snimku čuju riječi "ruski pilot" i "alahu akbar".

Portal "Dejli sabah" je objavio snimak za koji tvrdi da prikazuje trenutak kada su se ruski piloti katapultirali iz pogođenog aviona. Prema nepotvrđenim informacijama, jedan od pilota je sletio na teritoriju Sirije koju pod kontrolom drže lokalni Turkmeni, dok je sudbina drugog pilota za sada nepoznata, ali se sumnja da je pao u ruke sirijskih pobunjenika.