latinica  ћирилица
23/11/2015 |  15:45 ⇒ 16:28 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: Festival poezije za djecu i mlade

Književna manifestacija 14. međunarodni festival poezije za djecu i mlade "Poezija u bašti sljezove boje" biće održana 15. i 16. decembra u Istočnom Sarajevu, a posvećena je stogodišnjici rođenja Branka Ćopića.
Festival poezije u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Festival poezije u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

I konkurs za literarno stvaralaštvo bio je u znaku Ćopićevog djetinjstva.

Ove godine na Konkurs "Bosonogo djetinjstvo" naslovljen po jednoj od Ćopićevih knjiga, pristiglo je 578 pjesama učenika osnovnih i srednjih škola. Najmanji odziv bio je među mladim pjesnicima od 18 do 30 godina, dok su najviše radova poslali učenici osnovnih škola. Najbolje pjesme po ocjeni žirija napisali su srednjoškolci.

Na ovogodišnjem festivalu poezije za djecu i mlade biće dodijeljeno 12 redovnih i tri vanredne nagrade, a pohvale su rezervisane za desetoro mladih pjesnika.

Svi oni, više nego ranijih godina, pisali su o svijetu kojeg se plaše, o sukobima i ratovima, o svijetu koji im oduzima radost...

Na konkurs su se ponovo javili učenici iz Federacije BiH, ali i Srbije, Crne Gore i Makedonije. Nagrađene i najbolje pjesme štampaće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u saradnji sa Forum teatrom Istočno Sarajevo, organizatorom ove manifestacije.

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske , a generalni pokrovitelj je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, koji kroz festival predstavlja i svoja izdanja.