latinica  ћирилица
12/11/2015 |  20:31 | Autor: SRNA

Teslić: 4. Kongres doktora medicine Srpske

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je u Tesliću da je unapređenje kvaliteta liječenja pacijenata zajednički cilj i da u tom pogledu resorno ministarstvo obezbjeđuje institucionalnu, partnersku i sistemsku podršku.
Teslić (foto: danas.net) -
Teslić (foto: danas.net)

Bogdanić je otvarajući u Banji Vrućici 4. Kongres doktora medicine Republike Srpske sa međunarodnim učešćem naveo da je ovaj skup dobra prilika da se afirmiše zdravstveni sistem Srpske, da ljekari razmijene iskustva, pokažu znanja i uporede svoj sa zdravstvenim sistemom u okruženju.

Predsjednik društva doktora medicine Srpske Siniša Miljković rekao je da je 4. Kongres doktora medicine Republike Srpske sa međunarodim učešćem specifičan skup jer obuhvata doktore svih specijalnosti.

On kaže da je prijavljeno oko 450 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Austrije.

Miljković navodi da je prijavljeno oko 200 radova, od čega će 90 radova biti usmeno prezentovano 80 kroz poster prezentacije.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srbije Vladimir Kostić rekao je da se u narednom periodu moraju graditi modeli zajedništva kada je riječ o saradnji u oblasti nauke, struke i umjetnosti.

Akademik Kostić je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci iznjedrena ideja o održavanju zajedničkog Kongresa udruženja neurologa iz Srbije i Republike Srpske koji bi se 2017. godine trebao održati u Banjaluci.

Kostić se nada da će to biti prvi korak u nekoj budućoj saradnji jer, kako ocjenjuje, kultura saradnje u našem narodu i našoj sredini je nešto što vitalno nedostaje.

Na Kongresu će biti razmatrane četiri teme: prevencija masovnih nezaraznih bolesti, dijagnostika i tretman akutnih stanja, nove dijagnostičke i terapeutske procedure i reproduktivno zdravlje.

Miljković je zadovoljan što na Kongresu učestvuju predsjednik Asocijacije ljekara jugoistočne Evrope /SEEMF/ Andrej Kehajov, direktor AKH klinike u Beču Andreas Cukerman, te direktor Ljekarske komore Srbije Vesna Јovanović.

Kongres doktora medicine Republike Srpske sa međunarodim učešćem, četvrti po redu, održava se do 15. novembra u Banji Vrućici.