latinica  ћирилица
28/08/2015 |  21:15 | Autor: TANЈUG

Eksperti: ID nema razloga da krijumčari borce u Evropu

Rizik da grupe kao što je Islamska država krijumčare militante u Evropu koristeći priliv izbjeglica, mnogo je manji nego što neki političari nagovještavaju, ocijenili su stručnjaci za bezbjednost, povezani s vladinim i obavještajnim agencijama.
ID, džihadisti (foto: jihadwatch.org) -
ID, džihadisti (foto: jihadwatch.org)

Do kraja jula, više od trećine miliona migranata i izbjeglica ušlo je u Evropsku uniju, većinom preko Italije, Grčke i Mađarske, objavila je agencija Fronteks, dodajući da se taj broj povećava i u avgustu.

Kada jednom uđu u šengensku zonu, pridošlice - većinom iz zemalja kao što su Sirija i Irak, u kojima Islamska država drži prostrane oblasti - mogu slobodno da putuju u 26 zemalja, bez organičenja ili provjera.

Ova činjenica podstakla je antiimigracione stranke kao što su italijanska Sjeverna liga ili britanski UKIP, da upozore na rizik od infiltriranja militanata.

Čak je i generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg u maju rekao da bi jedan od problema mogli da budu strani borci i teroristi koji pokušavaju da se sakriju među izbjeglice.

Međutim, bezbjednosni stručnjaci smatraju da bi putanja boraca mogla da ima suprotan smjer - iz Evrope ka Bliskom istoku.

- Nema potrebe da ID izvozi borce u Evropu, jer ih uvozi iz Evrope - rekao je Klod Monike, bivši francuski agent, a sada  šef Evropske strategijske obavještajne službe i Centra za bezbjednost u Briselu.

Monike je rekao i da ima pet do šest hiljada Evropljana koji jesu ili su bili u Siriji, dok im se pridružuju i drugi.

Eksperti smatraju da je za evropske volontere, koji su se obučavali ili borili u Iraku i Siriji, preveliki rizik da pokušaju da se vrate kući neprimijećeni, skrivajući se među izbjeglicama koji, čak i ako prežive opasni put u Evropu, bivaju podvrgnuti provjerama i izloženi riziku od hapšenja.

Prema mišljenju poznavaoca, postoji još jedan razlog zašto ID nema potrebe da krijumčari teroriste - ne nedostaju joj borci, "vuci samotnjaci", koji se već nalaze u Evropi.

Od Brisela i Pariza do Kopenhagena, terorističke napade u maju prošle godine su izvršili ljudi koji već žive u Evropi i slobodno putuju širom kontinenta, podsjeća Rojters.