latinica  ћирилица
28/08/2015 |  19:30 | Autor: SRNA

Poslanici SDA u PS BiH traže reformu stranke

Poslanici SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović uputili su pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem zahtijevaju reformu stranke.
Glavni odbor SDA (foto: sda.ba) -
Glavni odbor SDA (foto: sda.ba)

Ova četiri poslanika SDA u Predstavničkom domu, koji se već duže vrijeme zalažu za reforme u partiji, u pismu traže demokratizaciju unutarstranačkih procedura, što se prije svega ogleda u uvođenju principa "jedan član, jedan glas".

Traži se i izmjena izbornih procedura unutar SDA da bi bile spriječene izborne prevare i krađe koje su se, smatraju ovi poslanici, desile tokom posljednjeg izbornog ciklusa i Kongresa SDA.

Oni traže i da se članovima koji ubuduće ostvare dobar rezultat na izborima omogući veći stepen uticaja na odlučivanje unutar stranke.

U pismu se navodi da je cilj reformi učiniti SDA modernom evropskom strankom narodnjačkog opredjeljenja, javljaju federalni mediji.

Poslanici SDA, koji su potpisali pismo, ne žele nikakve funkcije unutar stranke čije je rukovodstvo izabrano na posljednjem kongresu koji smatraju nedemokratskim.

Naveli su i prijedloge reformi na kojima bi trebalo da insistira SDA u strukturama vlasti u kojima učestvuje.

Zahtijeva se rad na izgradnji i jačanju pravne države, borbi protiv kriminala i korupcije, kao i nastavak evropskog puta BiH.

Od Izetbegovića se očekuje da se što prije izjasni o ovim prijedlozima, a o pismu bi trebalo da se odredite i drugi organi SDA.

Prije nekoliko sedmica Izetbegović je novinarima rekao da će se odrediti o pismu kada ga dobije.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić rekao je da će organi stranke razmatrati sve ono što im bude upućeno.