latinica  ћирилица
28/08/2015 |  19:24 | Autor: SRNA

Tanasković: Šanse da se dobije diplomatska bitka protiv Prištine

Ambasador Srbije pri UNESKO Darko Tanasković izrazio je uvjerenje da ima šanse da Srbija dobije diplomatsku bitku i da samoproglašeno Kosovo ne postane članica UNESKO, jer će u suprotnom srpske svetinje biti i fizički ugrožene.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

On je ocijenio da sve veći broj država ima ozbiljne rezerve prema perspektivi uključivanja Kosova u UNESKO, i dodao, da je siguran da je i Vatikan veoma zabrinut zbog ugroženosti hrišćanskog kulturnog i duhovnog nasljeđa na Kosovu.

"U središtu velikoalbanske ideologije leži eliminisanje prisustva srpske kulture i pokušaj stvaranja kosovske kulture, neke vrste sintetičkog kulturnog identiteta, gde bi sve što je na tlu Kosova bilo neka vrsta njegovog nasleđa", rekao je Tanasković za Sputnjik.

Naveo je da je teško povjerovati sadašnjim zaklinjanjima Prištine da bi bolje čuvala srpske spomenike kada bi imali tu mogućnost kao članica UNESKO, i istakao, da joj je do pristupanja toj međunarodnoj organizaciji stalo iz simboličkih razloga, političkih i kulturnih.

"To bi bila potvrda procene da je Kosovo država koja ispunjava najviše uslove koje podrazumeva članstvo u UNESKO, što nije tačno", istakao je Tanasković.

Politički gledano, to bi, kaže on, bila jedna posredna potvrda državnosti, koju zapravo sa stanovišta sistema UN, bez obzira na sva međunarodna priznanja, Kosovo ne može imati, a kulturno bi to bila prilika da se srpsko nasljeđe uklopi u novokomponovani kulturni identitet.

"Posljednje decenije su nas naučile da postoje dvije konstante u međunarodnim odnosima - cinizam i dvostruki standardi. To se izdašno primjenjuje u vezi sa Kosovom i Metohijom", rekao je Tanasković.

On je naveo da je u dijelu međunarodne zajednice stvorena predstava da je Kosovo mlada država, mlado društvo kome treba pomoći, jer je ranije bilo izloženo takozvanom "velikosrpskom hegemonizmu".

"Te se predstave teško mijenjaju, ali se, ipak, mijenjaju. Sve veći broj država ima ozbiljne rezerve prema perspektivi uključivanja Kosova u UNESKO, što se može osjetiti u različitim kontaktima", istakao je Tanasković.

Veoma je pozitivno, kaže, što su se organizovani cijela država Srbija sa svim svojim institucijama, organizacije civilnog društva, akademska zajednica i Crkva uključili u dokazivanje stava da bi prijem Kosova u UNESKO bio suprotan idealima same te organizacije i štetan, kako za nju, tako i za region, posebno za Srbiju.

"Sasvim sam siguran da je i Vatikan veoma zabrinut zbog ugroženosti hrišćanskog kulturnog i duhovnog nasljeđa na Kosovu. Nema nikakve sumnje da bi i fizički mogli biti ugroženi, nije slučajno što ih i danas čuva policija", istakao je Tanasković.

Pretpostavlja da će grupa država koje podržavaju Kosovo, koja nije velika kao što je bila do prije dvije godine, pokušati da isforsira stavljanje ove tačke na dnevni red UNESKO, zanemarujući uobičajenu proceduru, prema kojoj, tačke na dnevni red Izvršnog savjeta dolaze na prijedlog generalnog direktora.

"S obzirom na to da o ovakvim stvarima na kraju obično odlučuje politika, a ne pravo ili procedura, sve su prilike da će bitka biti nastavljena", rekao je Tanasković.