latinica  ћирилица
28/08/2015 |  17:50 | Autor: RTRS

Kiša nije spasila rod kukuruza (VIDEO)

Kiša koja je nakon dva sušna mjeseca konačno pala i osvježila Semberiju, za ratarske usjeve je zakasnila.

Kukuruzu koji se nalazi na šljunkovitom i zemljištu lošijeg kvaliteta više nema spasa. Usjev je potpuno sagorio, a poljoprivrednici su u problemima.

Iz resornog ministarstva najavljuju novu procjenu štete. Prema posljednjoj procjeni, štete u biljnoj proizvodnji u Srpskoj veće su od 200 miliona KM. Najugroženiji je kukuruz na području Semberije, Posavine i Lijevče polja. Prinos će biti prepolovljen, kažu ratari.

Sa polja najplodnijeg dijela Semberije, ratari su ubirali 15 i više tona kukuruza po hektaru. Ove godine na mnogim parcelama kukuruz je sagorio i poljoprivrednici neće imati šta da uberu.

Gubitke u proizvodnji teško će nadoknaditi, a dodatni problem je- kako obezbijediti stočnu hranu.

Milivoje Vilotić, iz Batkovića, podsjeća da je prošla godina bila plavna, pretprošla sušna, kao i ova, što će se  katastrofalno odraziti na stočni fond.

Rade Јovičević, iz Trnjaka, kaže da na tom dijelu od Bijeljine do Rače imaju takavo tlo da usjevima ne bi smetala ni svakodnevna kiša, ali ako ne padne 15 dana dolazi u pitanje cjelokupan urod.

U području gdje je zemlja kvalitetnija, u pojasu uz rijeke i na oranicama gdje je primijenjena puna agrotehnika, stanje je nešto povoljnije i štete su od 20 do 70 odsto.

I tehnologija proizvodnje se mora mijenjati, što se najbolje potvrdilo ove godine - da bez navodnjavanja nema dobrog prinosa.

- Mi moramo mnogo više da ulažemo u sisteme za navodnjavanje, jer je samo nekoliko procenata naših oranica pokriveno sistemima - istakao je Boris pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Resorno ministarstvo je ove godine izdvojilo milion i po KM podsticaja za sisteme navodnjavanja. Sistemom je pokriveno i 800 hektara oranica na Poljoprivrednom dobru "Semberija" i u Pelagićevu, a uloženo je pet miliona KM. I u narednom periodu biće sličnih investicija u Ljubinju i Lijevče polju.