latinica  ћирилица
28/08/2015 |  16:52 | Autor: SRNA

Ivanić: Stabilna većina na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da ne očekuje nikakve promjene u Savjetu ministara BiH i da je većina na nivou BiH stabilna.
PDP -konferencija za novinare - Foto: SRNA
PDP -konferencija za novinareFoto: SRNA

"Bilo je na neki način pokušaja promjene većine koji nemaju posebnih posljedica. Mislim da skupštinska većina ostaje ista i to je više nego jasno, posebno nakon jučerašnjeg razgovora predstavnika SDS-a i DF-a", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci, nakon radnog sastanka predstavnika PDP-a za Izbornu jedinicu tri.

Govoreći o podizanju optužnice Tužilaštva BiH protiv ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, Ivanić navodi da je pozitivno iznenađen ovim događajem, koji predstavlja ohrabrenje da je konačno jedan ozbiljan bošnjački vojni lider optužen za ratne zločine.

"Treba sačekati i vidjeti da li će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Orića i kakvi će biti efekti suđenja, jer su na svim tim nivoima moguće opstrukcije", rekao je Ivanić, koji je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Komentarišući izjave predstavnika opozicije u Srpskoj da je forenzičko vještačenje pokazalo da je audio-snimak, u kojem se govori o navodnoj kupovini poslanika, autentičan i da nije montiran, niti naknadno sinhronizovan, Ivanić je rekao da je to sve skupa nemoralno i da bi nakon svega, u svakoj normalnoj zemlji svaki političar podnio ostavku, ali da ne vjeruje da će to uraditi premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kada je riječ o mogućnosti da BiH 2017. godine dobije kandidatski status za EU, Ivanić navodi da je moguće da BiH preda aplikaciju za članstvo u EU iduće godine pod uslovom da se završe reforme koje su dogovorili predsjedavajući Savjeta ministara BiH i entitetski premijeri, te mehanizam koordinacije.

Ivanić je rekao da bi BiH dobila pozitivan odgovor za kandidatski status da to podrazumijeva rješavanje slučaja "Sejdić-Finci", a što prvenstveno zavisi od političkih stranaka u Federaciji BiH.

Govoreći o bečkoj konferenciji i infrastrukturnim projektima koje je kandidovala BiH, Ivanić je istakao da je od velikog značaja za istočni dio Republike Srpske projekat izgradnje pruge Beograd - Sarajevo preko Zvornika i Loznice, te projekat izgradnje mosta na rijeci Savi u Gradišci.

Komentarišući mogućnost izmjene Izbornog zakona BiH, te odlaganja narednih lokalnih izbora, Ivanić je rekao da je to protivustavno i da ne vidi zašto bi lokalni izbori bili odgođeni.

"Moguće je da dođe do spajanja izbora ako je to interes", rekao je Ivanić i dodao da bi bilo protivustavno da sadašnja lokalna struktura ostane na vlasti šest godina.

Ivanić je rekao da je PDP zainteresovan da ima kandidate na narednim lokalnim izborima u Banjaluci, nakon godina u kojima je podržavao SDS i NDP, ali da o tome treba da razgovaraju sa koalicionim partnerima u Savezu za promjene.

"PDP očekuje da će zajedno sa NDP-om imati jednu trećinu načelničkih kandidata", rekao je Ivanić i dodao da će PDP raditi na programu razvoja lokalnih zajednica.