latinica  ћирилица
28/08/2015 |  16:38 | Autor: RTRS

Proces Oriću - farsa ili konačno pravda za ubijene Srbe (VIDEO)

Optužnica protiv bivšeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića za ubistvo tri zarobljena Srbina, 1992. godine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, u Republici Srpskoj i danas izaziva burna reagovanja.

Porodice i saborci ubijenih, gotovo jednoglasni - napore postupajućeg tužioca pozdravljaju, ali tvrde: Ovo bi trebalo da bude samo početak sudskih procesa protiv počinilaca najmonstruoznijih zločina.

Na prvu optužnicu Tužilaštva BiH za ubistva podrinjskih Srba čekalo se više od dvije decenije. Napisana je samo zbog tri žrtve, a likvidirano je više od 3.200 Srba – žena, djece, staraca. Brojni dokazi sumnjiče desetine zločinaca, a samo tri su obuhvaćena optužnicom. I to djelimično. Sve ovo, kao i činjenica da je optužnica praktično iznuđena, zbog hapšenja Orića u Švajcarskoj, probudilo je tračak nade preživjelih podrinjskih Srba.

Nadaju se preživjeli Srbi iz Srebrenice i Bratunca, saborci ubijenih i organizacije i da će optužnica protiv Orića biti proširena i na druga zlodjela koja pripisuju ratnom srebreničkom gospodaru života i smrti.

 

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, kaže da se nada da će Sud potvrditi optužnicu i  odrediti mjere pritvora, jer postoji objektivna opasnost od uticaja na svjedoke. Ističe, da bi se u "jednom normalnom procesu  dokazalo daleko više od onoga što je trenutna optužnica pokrenula".

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Milorad Kojić odlučno demantuje spekulacije Orićeve odbrane kako je za optužbe koje mu bh tužilaštvo stavlja na teret on u Hagu već oslobođen.

I dok u Srpskoj traže pravdu, napominjući da će nastavak procesa protiv Orića pomno pratiti, ne manjka reagovanja ni poput onog beogradskog advokata Toma File, koji u ishod tog procesa nema dileme. Riječ je, tvrdi, o još jednoj farsi bh. pravosuđa, jer nije moglo da stane na pola puta. Krivično gonjenje Orića preuzeli su prije šest godina od Okružnog tužilaštva u Bijeljini. Predmeta su se sjetili tek kada je Srbija, nakon hapšenja u Švajcarskoj zatražila Orićevo izručenje. Čija će očekivanja ispuniti bh. pravosuđe?