latinica  ћирилица
28/08/2015 |  14:08 | Autor: RTRS

Dodik: Sporazum o stvaranju ZSO na Kosovu važan nacionalni dokument (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da je Sporazum o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu važan nacionalni dokument, jer se formiranjem ovog tijela postavlja ozbiljan temelj za afirmaciju srpskih nacionalnih interesa i vrijednosti prava, prije svega na raspolaganje resursima na tom prostoru i na usmjeravanje života u skladu sa potrebama te zajednice.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodik je, nakon današnjeg prijema u Banjaluci za djecu sa Kosova i Metohije koja borave u Republici Srpskoj, čestitao onima koji su vodili pregovore o Sporazumu i poručio da je riječ o važnom dokumentu i da svi treba da jačaju potencijale koje on pruža, te da je i Srpska spremna da se uključi u njegovu afirmaciju.

On je istakao da će Republika Srpska nastaviti da podržava sve napore Srbije i ono što državno rukovodstvo dogovori o bilo kom pitanju, jer je to za Srpsku prihvatljivo i apsolutno stoji iza toga.

Prijemu su prisustvovali i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Đurić: Zahvalnost Dodiku i Cvijanovićevoj za pomoć Srbima sa Kosmeta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zahvalio je danas predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijerki Srpske Željki Cvijanović što kontinuirano pomažu narod na Kosovu i Metohiji, te poručio svim Srbima sa Kosmeta da je Srpska njihova kuća jednako kao i Srbija.

Đurić je naglasio nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Srpske Željkom Cvijanović da dvije srpske republike - Srbija i Srpska imaju podjednaku odgovornost za podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

"Meni je zadovoljstvo što srpski narod s obe strane Drine stoji rame uz rame sa našim narodom na Kosovu i Metohiji. Razgovarali smo o načinima kako ćemo u narednom periodu dodatno pojačati to zajedničko djelovanje, naročito nakon dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština", rekao je Đurić.

Prema njegovima riječima, od Republike Srpske se može učiti o očuvanju interesa srpskog naroda.