latinica  ћирилица
28/08/2015 |  08:43 | Autor: RTRS

Slučaj Orić: Farsa, ili napokon pravda za ubijene Srbe

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića, zbog ratnih zločina.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, komentarišući optužnicu protiv Nasera Orića, naglašava da svako mora da odgovara za krivična djela počinjena tokom prošlog rata.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović, smatra da je optužnica podignuta i zbog najavljenog referenduma u Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladen Grujičić pozdravio je konačno podizanje optužnice protiv Nasera Orića, ali i istakao da je sramno i žalosno što se na to čekalo dvije decenije i što optužnica nije sveobuhvatna i ne obuhvata nijedan procenat zločina nad Srbima koje su počinili Orić i njegovi potčinjeni. "Ponovo se, izgleda, želi provesti formalan sudski proces i suđenjem za tri ubistva zanemariti brojni masovni zločini koje su nad srpskim narodom srednjeg Podrinja počinili Orić i njegovi sljedbenici, kao udruženi zločinački pokret", izjavio je Grujičić.

Advokat Toma Fila, u izjavi za “Sputnjik“ rekao je da je optužnica Tužilaštva BiH protiv Nasera Orića farsa i da će, ako optužnica uopšte bude realizovana, presuda biti oslobađajuća. Fila podsjeća da je Sarajevo moralo da otvori slučaj Orić nakon što je on u Švajcarskoj uhapšen po potjernici Beograda, a BiH nakon toga tražila njegovo izručenje, kako ne bi odgovarao za zločine pred sudovima u Srbiji.