latinica  ћирилица
03/08/2015 |  09:17 | Autor: TANЈUG

Vulin: Sjećanje na žrtve "Oluje" i narednih godina

Ne postoji cilj niti ideologija zbog koje će Srbija i u narednim godinama odustati od obilježavanja "Oluje", a obaveza Srbije je da precizno uredi spiskove ubijenih i nestalih, izjavio je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba Aleksandar Vulin.

Vulin je, gostujući na RTS-u, rekao da se predugo čekalo na to da Srbija obilježi Dan sećanja na stradanje i progon Srba i dodao da još nema preciznih spiskova koliko je ljudi stradalo.

On je napomenuo da se govori o broju od oko 2.000 ubijenih i nestalih i ističe da je obaveza Srbije da precizno uredi spiskove sa imenima tih ljudi.

Vulin je ukazao da je obilježavanje "Oluje" način da Srbija civilizovano i ljudski kaže koliko pati.

"Sva zvona srpske pravoslavne crkve čuće se u istom trenutku. Molim sve da se zaustave u 12 sati kada budu čuli sirene i zvona, da zastanu i da se podsjete na one koji su bili prije nas i na one koji su stradali. Mi imamo za čime da žalimo", kaže Vulin.

Vulin je ukazao da će biti izmijenjeni svi neophodni zakoni kako bi se i narednih godina 5. avgust obilježavao kao Dan žalosti i dodao da nema te ideologije ili tog cilja zbog koga će Srbija prestati da obilježava Dan sjećanja na stradale i nestale.

Komentarišući odluku Sarajeva da zabrani odavanje počasti žrtvama, Vulin je naglasio kako je to velika sramota za vlast u BiH, jer je, kako podsjeća, Sarajevo uvijek pozivalo svijet na solidarnost sa njenim žrtvama.

"A sada ispada da u tom istom Sarajevu Srbi nemaju pravu na parče kaldrme da se skupe i da kažu kako im je teško što im je 250.000 sunarodnika protjerano", smatra Vulin.

Govoreći o Vojnoj paradi u Zagrebu, Vulin je rekao da odustanak zemalja NATO-a od parade jeste velika pobjeda Srbije i veliki događaj koji pokazuje da je prvi put pokazala kako je diplomatskom inicijativom spremna da mijenja stvari.