latinica  ћирилица
03/08/2015 |  08:53 | Autor: RTS

Sud za zločine OVK - drugi pokušaj

Kosovska skupština trebalo bi ponovo da glasa o ustavnim amandmanima koji su neophodni za formiranje Specijalnog suda za zločine bivše OVK, mada su već svi rokovi istekli.
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv) -
Skupština samoproglašenog Kosova (arhiv)

Sjednica je zakazana za 10 časova, a uprkos velikom protivljenju opozicije, predsjedništvo Skupštine Kosova donijelo je odluku da na dnevni red stavi glasanje o ustavnim amandmanima kojima se otvara put za formiranje Specijalnog suda.


Opozicija smatra da amandmani u vezi sa osnivanjem Specijalnog suda ni u kom slučaju ne treba da budu ponovo u skupštinskoj proceduri i najavljuje da će glasati protiv.

Međutim, očekuje se da će pojedini poslanici Demokratske partije Kosova, koji su tokom prošlog glasanja 29. juna bili protiv formiranja ovog suda, sada glasati za usvajanje amandmana. Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je sinoć da vladajuća koalicija ima potreban broj glasova da se usvoji amandman 24 na Ustav Kosova čime se otvara put osnivanju Specijalnog suda. 

Na sjednici predsjedništva Skupštine Kosova šef parlamentarne grupe Pokreta "Samoopredjeljenje" Glauk Konjufca je rekao da je "ponovno stavljanje na glasanje tih amandmana antidemokratski potez bez presedana".

"I prvi put kada su amandmani došli u Skupštinu, bili su skandalozni i umjesto da vlada to prihvati, ona sada ide korak dalje i pravi još antidemokratskiji potez i bez promijenjenog zareza ponovo ih vraća u skupštinsku proceduru, što je bez presedana. Ukoliko to uradimo, legitimisaćemo anarhiju na Kosovu", smatra Konjufca.

Sličan stav imaju i predsjednici ostalih parlamentarnih opozicionih grupa.

Prethodno je u petak kosovska vlada usvojila izmjene ustavnih amandmana za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK i specijalnog tužilaštva i dostavila ih parlamentu na razmatranje.

Vlada je usvojila i Nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženima u sudskim procesima pred tim sudom.

Vraćanje u skupštinsku proceduru, kao i usvajanje ustavnih amandmana predstavlja izuzetno značajan korak za Kosovo u ispunjavanju obaveza koje je preuzelo od međunarodne zajednice, saopšteno je ranije iz kabineta premijera Kosova Ise Mustafe.