latinica  ћирилица
02/08/2015 |  20:51 | Autor: TANЈUG

U Vučitrnu, na praznik Sv. Proroka Ilije, svečano proslavljena slava hrama

U Vučitrnu je, na praznik Sv. Proroka Ilije, svečano proslavljena slava hrama kojoj je prisustvovao i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
U Vučitrnu proslavljena slava hrama - Foto: TANЈUG
U Vučitrnu proslavljena slava hramaFoto: TANЈUG

Svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije, a proslavi su prisustvovali Srbi iz okolnih sela i raseljeni Vučitrnci.

U Vučitrnu danas osim sveštenika Sime Čimburovića, njegove supruge i ćerke ne živi nijedan Srbin.

Hram Sv. Ilije u Vučitrnu, koji je spaljen u martovskom nasilju Albanaca 2004. godine jedan je od obnovljenih hramova na Kosovu, a u njegovoj porti, kao obezbjeđenje, nalaze se pripadnici Kosovske policije.

Sveštenik Čimburović već dvije godine živi u parohijskom domu u Vučitrnu sa svojom porodicom u potpunom albanskom okruženju i ističe da se trudi da održi hram u čijoj unutrašnjosti su i danas vidljivi tragovi albanskog nasilja iz marta 2004. godine.

On ističe da nema dana da Srbi ne svrate u ovaj hram i da su oni koji svrate u prilici da vide da i ovde ima života, da se život obnovio i da crkva opet živi.

"Trudimo se koliko smo u našoj moći, ono što ne možemo Bog nam nadoknadi", ističe sveštenik.

Proslavi hramovne slave u Vučitrnu prisustvovali su i ministar za povratak u Vladi Kosova Dalibor Јevtić, zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i drugi.

U Vučitrnu je prije sukoba na Kosovu 1999. godine živjelo 1.500 Srba koji su od tada raseljeni u druge dijelove Kosova ili u centralnoj Srbiji.

Tokom martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji 2004. godine osim hrama Sv. Ilije stradalo je i pravoslvno groblje u Vučitrnu na kojem su porušeni nadgrobni spomenici.