latinica  ћирилица
02/08/2015 |  11:54 | Autor: TANЈUG

Smijehom podižu produktivnost zaposlenih

Mnoge francuske kompanije, poput Oranža, Talesa, SNCF, LVMH, Danona, Sanofija, Adeka, Posta, MMA, Telekoma, angažuju u kriznim periodima instruktore za terapiju smijehom, kako bi opustili zaposlene i tako podigli njihovu produktivnost.
Sreća - Foto: ilustracija
SrećaFoto: ilustracija

Instrukturi terapije smijehom dolaze po pozivu u firme kako bi smijehom podigli produktivnost zaposlenih.

- Smijeh izaziva lučenje hormona sreće koji utiče na povećanje koncentracije, pažnje, samopouzdanja na radnom mjestu,  objašnjava Fabris Luazo, direktor francuskog instituta joga smijeha, koji je osnovan 1995. u Indiji na incijativu doktora Kataria.

Američka grupa psiholga sprovela je 2007. istraživanje na 33 zaposlena koji su dvije nedjelje trenirali jogu smijeha 15 minuta dnevno.

Oni su zapazali da su se efikasnost, optimizam, empatija i prilagodljivost osoba koje su bili pod trapijom vidno popravili, prenosi list Figaro.

- Zaposleni koji osjeća unutrašnje zadovoljstvo ima 99,9 odsto šansi da zadovolji klijente, objašnjava predsjednik i osnivač grupe O2.

Profesorka socijoligaje Valeri Busar, sa univerziteta Pari Uest, podsjeća da ovaj tip prakse nije novina.

- Preduzeća žele angažovane zaposlene, spremne da se angažuju, a prije svega žele da izbjegnu probleme vezane za psihosocijalne rizike", smatra profesorka Busar.

- Smijeh ima dvostruko blagotvorno dejstvo, on nas distancira od problema, s jedne strane, dok je, s druge strane, to dobra strategija koju primjenjuju dominatni predstavnici socijalne grupe da jasno stave do znanja gdje je čije mjesto u toj skupini, zaključila je ona.