latinica  ћирилица
01/07/2015 |  22:42 | Autor: RTRS

Holandija traži objašnjenje o "tajnom dogovoru" o Srebernici

Holandija će zatražiti objašnjenje od Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske u vezi sa medijskim navodima da su ove tri države u maju 1995. godine navodno postigle tajni dogovor o obustavi vazdušnih napada na srpske položaje oko Srebrenice, o čemu Holanđani, zaduženi za zaštitu enklave, nisu bili obaviješteni, prenose mediji.
Opština Srebrenica - Foto: SRNA
Opština SrebrenicaFoto: SRNA

Na holandskoj televiziji NPO 2 u ponedjeljak uveče emitovan je dokumentarni film "Zašto je Srebrenica morala da padne" u kojoj su prikazani američki dokumenti objavljeni 2013. godine, a za koje se kaže da govore o odluci SAD, Francuske i Britanije iz maja 1995. godine o obustavi vazdušnih napada UN.

Holandska ministarka odbrane DŽenin Henis rekla je s da će zatražiti objašnjenje tim povodom.

- Moram i želim da razgovaram o tome sa našim saveznicima. Ne mogu da ignorišem ono što smo vidjeli na televiziji - rekla je ministarka.

O navodnom tajnom dogovoru velikih sila oglasio se i tadašnji holandski ministar odbrane Јoris Vorhuve rekavši da je za to saznao prije nekoliko mjeseci, analizirajući dokumenta koje je prije dvije godine objavio bivši američki predsjednik Bil Klinton, prenio je NL Tajms.

Prema njegovim riječima, Holandija nikad nije bila obaviještena o toj odluci, dok je holandska vlada vjerovala obećanju Ujedinjenih nacija da će vazdušni napadi, ako bude potrebno, moći da se izvedu u roku od dva sata.

Kako je rekao Vorhuve, holandske snage u Srebrenici su devet puta tražile vazdušnu podršku, ali UN nisu postigle konačan dogovor o tome sve do 10. jula.

Odgovorni za takvu odluku bili su, kako tvrdi Vorhuve, britanski premijer DŽon Mejdžor, francuski predsjednik Žak Širak i predsjednik SAD Bil Klinton.