latinica  ћирилица
01/07/2015 |  20:03 | Autor: SRNA

Bosić: Okončati podgrijavanje međunacionalnih sukoba

Komentarišući najavu referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, predsjednik SDS Mladen Bosić izjavio je da postoji previše otvorenih pitanja i nerazjašnjenih stvari, da bi SDS u ovom trenutku mogla precizno da se izjasni.
Mladen Bosić - Foto: SRNA
Mladen BosićFoto: SRNA

Predsjedništvo SDS zabrinuto je razvojem situacije u Republici Srpskoj i BiH u svjetlu predložene rezolucije Velike Britanije o Srebrenici i najave predsjednika Srpske o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, izjavio je predsjednik stranke Mladen Bosić.

Prema Bosićevim riječima, institucije Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH jedinstveni su u stavu da je rezolucija koju je Velika Britanija predložila Savjetu bezbjednosti UN neobjektivna i napravljena tako da bi napravila štetu Srbima i Republici Srpskoj.

- S tog stanovišta neprihvatljiva je za bilo koji politički faktor iz Republike Srpske - rekao je Bosić u Istočnom Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva SDS.

On je izrazio očekivanje da će Savjet bezbjednosti UN u vezi sa ovim problemom imati izbalansiran stav, koji neće biti pristrasan i ni na čiju štetu.

Kada je riječ o najavi predsjednika Srpske o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Bosić je rekao da postoji previše otvorenih pitanja i nerazjašnjenih stvari da bi SDS u ovom trenutku mogao decidno da se izjasni.

Ocijenivši da nema dileme u ishod referenduma jer većina građana kao i SDS smatra da Sud i Tužilaštvo nisu položili ispit objektivnosti, Bosić je zatražio od Dodika odgovor na pitanje šta će se desiti dan nakon referenduma, na koji način misli da volju građana pretvori u realnost.

Pozvao je sve političke snage u BiH na okončanje politike podgrijavanja međunacionalnih sukoba, jer održavanje nestabilne situacije znači da u BiH u budućnosti neće biti investicija, napretka, bolje budućnosti ni EU.