latinica  ћирилица
01/07/2015 |  19:47 | Autor: SRNA

Hrvatski migovi presreli btitanski civilni avion

Dva borbena aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MIG 21 danas su, po komandi NATO-a, presreli civilni avion u vazdušnom prostoru Hrvatske, koji se nije javljao kontroli leta još na području Slovenije.
Hrvatski MIG 21  (Foto: MORH) -
Hrvatski MIG 21 (Foto: MORH)

Nadležna NATO komanda izdala je u 16.52 časova naredbu za intervencijom dežurnih borbenih aviona, koji su odmah poletjeli i presreli civilni avion u neposrednoj granici sa Slovenijom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Nakon što je izvršena identifikacija, utvrđeno je da je riječ o putničkom avionu Er-bas 321 britanske kompanije "Monarh erlajns", koji je bio na letu iz Frankfurta prema jugoistoku Evrope.

S obzirom da je avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice BiH, pa se po komandi NATO-a vratio u vazduhoplovnu bazu Pleso.

Iz hrvatskog Ministarstva odbrane ističu da je presretanje izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.

"Cjelokupni vazdušni prostor NATO-a je jedinstven i sve snage brzog odgovora djeluju koordinisano i sinhronizovano pod komandom vazdušnog operativnog centra NATO, koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja", navodi se u saopštenju.