latinica  ћирилица
01/07/2015 |  18:01 | Autor: SRNA

HDZ BiH i SDA dogovorile kantonalnu vladu

Predstavnici HDZ-a BiH i SDA potpisali su danas u Mostaru sporazum o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
Mostar - HNK - formiranje vlasti - Foto: SRNA
Mostar - HNK - formiranje vlastiFoto: SRNA

Dogovoreno je da se imena kandidata za ministre početkom naredne sedmice dostave kandidatu za kantonalnog premijera, kao i da se do kraja iduće sedmice sazove sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojoj bi bila potvrđena nova vlast.

Prema ovom sporazumu, HDZ BiH će u kantonalnoj vladi imati premijera i pet ministara, dok će SDA imati šest ministara, među kojima će imenovati i ministra iz reda srpskog naroda.

Ovo nije prvi sporazum o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji su nakon izbora potpisali HDZ BiH i SDA.

Prije šest mjeseci HDZ BiH i SDA su potpisali skoro identičan sporazum sa DF-om, koga su eliminisali iz pregovora u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nakon što je ta stranka napustila koaliciju na nivou Federacije BiH.

Koalicija HDZ-a BiH i SDA u ovom kantonu ostala je i bez potrebne dvotrećinske većine u kantonalnoj Skupštini za potvrđivanje nove vlade.

SDA je obećala da će obezbijediti dva neophodna glasa koji nedostaju, ali danas nisu željeli da preciziraju na koji način.

Predsjednik SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Edin Mušić rekao je da u Vladu neće biti uključivani novi partneri, ali da je pronađena dvotrećinska većina koja će podržati manjinsku Vladu SDA i HDZ-a BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Rafael Gagro rekao je da je sporazum opširan i da podrazumijeva dogovor partnera da rade na povećanju efikasnosti kod prikupljanja javnih prihoda, smanjenju javne potrošnje, izradi strategije razvoja i drugo.