latinica  ћирилица
01/07/2015 |  16:02 | Autor: B92

Inđija- Počinje Festival "Novi Tvrđava teatar" (FOTO)

Drugi Međunarodni pozorišni festival "Novi Tvrđava teatar" počinje večeras u Vili Stanković u Čortanovcima, a otvoriće ga dramska umjetnica Mira Banjac.
Novi tvrđava festival - Čortanovci (Izvor: RTV) -
Novi tvrđava festival - Čortanovci (Izvor: RTV)

Prva predstava biće iz Makedonije - "Evripid se vraća na Balkan" u izvođenju Dramskog teatra iz Skoplja. Tekst Јordana Plevneša režirao je Vlado Cvetanovski.

Festival pod sloganom "Otvoren prostor, širok spektar ideja" traje do 8. jula, a učestvuju i pozorišta iz Sarajeva, Beograda, Novog Sada, Varaždina i Bukurešta.

Čortanovci

Manifestaciju organizuju osnivači Tvrđava teatra, festivala koji je pod tim imenom imao nekoliko uspješnih izdanja prethodnih godina u Smederevu (gdje se sada održava festival "Teatar u tvrđavi", sa drugom upravom).

Pokrovitelj "Novog Tvrđava teatra" je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine. Umjetnički direktor i predsjednik Savjeta Festivala Vida Ognjenović kaže da je ideja da to postane tradicionalni festival regionalnog karaktera i da se poveže sa drugim festivalima koji se održavaju na otvorenim scenama, kao što su Grad teatar iz Budve i Ohridsko ljeto.