latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:58 | Autor: TANЈUG

Islamisti na Sinaju ubili 64 egipatska vojnika

Broj poginulih u današnjem napadu islamističkih grupa na vojne punktove na sjeveru Sinaja, povećan je na 64, saopštile su snage bezbjednosti.

Pripadnici Islamske države ubili su danas najmanje 64 pripadnika egipatskih snaga bezbjednosti u seriji bombaških napada u sjevernom dijelu Sinajskog poluostrva, prenijeli su lokalni mediji.

Izvori iz egipatske armije rekli su da je među žrtvama najmanje 60 vojnika.

Na meti se našlo šest kontrolnih punktova u okolini grada Šeik Zuveid.

Mediji su ranije prenijeli da su islamisti opkolili policijsku stanicu u ovom gradu i postavili bombe oko zgrade, ne dozvoljavajući policajcima da izađu.

Sukobi između islamskih militanata i vojnika u tom regionu traju satima. Predstavnici vojske naveli su da da su islamisti organizovali simultane napade na vojne kontrolne punktove na Sinaju, a gađano je najmanje šest punktova.

Vojni izvori navode da su militanti neke vojnike zarobili i zaplijenili nekoliko oklopnih vozila. Napadi su uslijedili samo dva dana poslije atentata na državnog tužioca u Kairu. Predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi obećao je da će pojačati dvogodišnje napore na slamanju islamističkih grupa.

Militanti se godinama bore protiv egipatske vojske na sjevernom Sinaju, ali su napade pojačali, poslije zbacivanja islamističkog predesjednika Mohameda Morsija, 2013. godine.