latinica  ћирилица
28/05/2015 |  08:05 | Autor: TANЈUG

London formulisao pitanje za referendum o članstvu u EU

Britanski glasači će na referendumu o članstvu u Evropskoj uniji, koji treba da bude održan u naredne dvije godine, odgovarati na pitanje - da li Velika Britanija treba da ostane članica EU, saopštila je vlada u Londonu.
Kraljica Elizabeta u Parlamentu - Foto: The Telegraph
Kraljica Elizabeta u ParlamentuFoto: The Telegraph

Ukoliko žele da Britanija ostane u Evropskoj uniji, glasači će morati da zaokruže "da", prenio je Rojters.

Analitičari ističu da je važno kako je postavljeno pitanje na listiću, jer će sada pristalice članstva u EU moći da se promovišu kao kampanja "za", što im omogućuje da se prikazuju u nešto pozitivnijem svjetlu od kampanje "protiv".

Tekst referendumskog pitanja je dio prijedloga zakona, za koji je britanski premijer Dejvid Kameron izjavio kako se nada da će biti usvojen u parlamentu za "veoma kratko vrijeme".

Kraljica Elizabeta druga je juče, izlažući zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu, objavila da će Velika Britanija do kraja 2017. održati referendum o članstvu u Evropskoj uniji.

"Zakon će biti donesen kako bi se obezbijedio referendum o članstvu u Evropskoj uniji prije kraja 2017", rekla je britanska kraljica u tradicionalnom govoru na početku rada parlamenta, prenijele su agencije.

"Moja vlada će pregovarati odnos Ujedinjenog kraljevstva sa Evropskom unijom i težiti reformi Evropske unije za dobrobit svih država članica", navela je kraljica.

Britanski premijer Dejvid Kameron, čija je Konzervativna partija osvojila pobjedu na izborima održanim u maju, planira da do kraja 2017, raspiše referendum o članstvu u EU i, kako je rekao, do tada preispita ulogu svoje zemlje u Uniji.