latinica  ћирилица
28/05/2015 |  07:30 | Autor: B92

Žestoke kritike UEFA ma račun FIFA

Izvršni komitet UEFA žestoko je kritikovao FIFA zbog uništavanja reputacije fudbala nakon hapšenja zvaničnika ove institucije zbog korupcije.
Mišel Platini i Sep Blater - Foto: Getty Images
Mišel Platini i Sep BlaterFoto: Getty Images

Najmanje šestorica visokih čelnika FIFA su uhapšena u Cirihu, ukupno 14 osoba uključujući i predstavnike dvije kompanije, zbog uzimanja mita u posljednjih 25 godina.

Sve se to desilo samo nekoliko dana uoči kongresa FIFA na kojem bi trebalo da se bira novi predsjednik, pa čelnici UEFA razmatraju mogućnost da ga bojkotuju, te traži odlaganje izbora.

"Današnji događaji su katastrofalni za FIFA i uništavaju globalnu sliku o fudbalu. UEFA je duboko šokirana i razočarana. Ovi događaji su još jednom pokazali da je korupcija duboko ukorijenjena u kulturi FIFA. Potreban je "restart" cijelog sistema i sprovođenje stvarih reformi", ističe se u saopštenju UEFA.

"Predstojeći Kongres će se vjerovatno pretvoriti u farsu pa zbog toga UEFA pažljivo razmatra mogućnost da ne učestvuje, jer će trenutni sistem, ako ne bude zaustavljen, ubiti fudbal. Članice UEFA će u četvrtak, uoči Kongresa FIFA, odlučiti o daljim koracima kako bi zaštitili fudbalsku igru", dodaje se u saopštenju iz Varšave.

"U međuvremenu, članovi Izvršnog odbora UEFA su uvjereni da je veoma potrebna promjena vođstva FIFA i uvjereni smo da bi Kongres FIFA trebalo da bude odložen, a novi izbori organizovani u roku od šest mjeseci", zaključuju čelnici UEFA.