latinica  ћирилица
27/05/2015 |  17:31 | Autor: SRNA

Tegeltija i Proskurjakova o novom programskom zajmu za razvojnu politiku

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i šef Kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjana Proskurjakova razmatrali su na sastanku u Banjaluci, reformske procese u oblasti ekonomije i mogući novi programski zajam za razvojnu politiku Svjetske banke.
Tatjana Proskurjakova i Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Tatjana Proskurjakova i Zoran TegeltijaFoto: SRNA

Tegeltija je u razgovoru sa Proskurjakovom istakao zainteresovanost Vlade za ponovno korišćenje programskog zajma za razvojnu politiku Svjetske banke, te da je, s tim u vezi, Vlada imenovala radnu grupu čiji je zadatak da, u saradnji sa Svjetskom bankom, identifikuje reformske oblasti koje se u najvećoj mjeri poklapaju sa Ekonomskom politikom Republike Srpske za 2015. godinu.

S obzirom na to, da je Ekonomskom politikom obuhvaćena i reforma javnih preduzeća, na sastanku je predloženo da novim programskim zajmom bude podržana reforma ЈP Željeznice Republike Srpske i zdravstvenog sektora Srpske, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Tokom sastanka je predloženo da radna grupa sa Svjetskom bankom, osim dosadašnjih kreditnih aranžmana, razmotri mogućnost korišćenja novih finansijskih instrumenata kao što su garancije Svjetske banke za izdavanje obveznica Republike Srpske i BiH na međunarodnom finansijskom tržištu.

To bi, kako je istaknuto, bio novi kvalitetan finansijski instrument u upravljanju dugom i omogućio bi pojavljivanje Srpske i BiH na međunarodnom finansijskom tržištu.