latinica  ћирилица
27/05/2015 |  12:07 | Autor: SRNA

Virusom herpesa protiv raka kože

Genetski modifikovana verzija virusa koji uobičajeno uzrokuje labijalni herpes pokazala se uspješnom u liječenju raka kože, kažu naučnici.

Modifikovani virus herpesa je bezopasan za normalne ćelije, ali kada se ubaci u tumore on se replicira i oslobađa supstancu koja pomaže u borbi protiv raka.

Rezultati istraživanja, objavljeni u "Časopisu za kliničku onkologiju", pokazuju da bi ova terapija mogla da produži život pojedinih pacijenata za nekoliko godina. Ovakvo liječenje još nije odobreno, navodi Bi-Bi-Si.

Slične "imunoteraprije" za melanom već su dostupne u SAD i Evropi, ali naučnici vjeruju da bi T-Vec, kako se ova terapija zove, bio dobrodošao dodatak. To će biti prvo liječenje melanoma u kom se koristi virus.

U do sada najvećoj studiji ove vrste o virusu koji djeluje protiv raka učestvovalo je 436 pacijenata u 64 centara u SAD, Britaniji, Kanadi i Јužnoafričkoj Republici, kod kojih je dijagnostikovan maligni melanom koji ne može da se operiše.

Vođa britanskog tima sa Institua za istraživanja raka u Londonu, profesor Kevin Harington, rekao je da postoji velika zainteresovanost za primenu virusnih tretmana, kao što je T-Vec za rak, jer oni mogu da izvedu dvostruki napad na tumore - sa jedne strane direktno ubijaju ćelije raka, a sa druge okreću imuni sistem protiv njih.

Virus labijalnog herpesa je veoma zarazan i lako se prenosi među ljudima.