latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:47 | Autor: TANЈUG

E-izložba o Јejtsu u biblioteci Matice srpske

Povodom 150 godina od rođenja irskog pjesnika i dramskog pisca Vilijama Batlera Јejtsa (1865-1939), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Postavku, koja se može pogledati od 27. maja do 24. juna 2015. godine u javnom katalogu Biblioteke, čini izbor Јejtsovih djela i literature o njemu. Autorka postavke je Ivana Grgurić, urednik Selimir Radulović.

Vilijam Batler Јejts, jedan od najvećih pjesnika 20. vijeka, simbol Irske i neumorni borac za njenu kulturu, tradiciju i nezavisnost, rođen je u predgrađu Dablina 1865. godine. Počeo je da piše vrlo mlad, a najbolja djela, po mišljenju kritike, stvorio je između pedesete i sedamdesete godine života.

Poezija mu je kosmopolitska, oslonjena na vizantijsko i helensko s jedne strane i duboko ukorijenjena u irsko tlo i keltsku tradiciju s druge strane.

Osim poezije, pisao je eseje i dramske komade s temama iz keltske mitologije. Јedan je od osnivača irskog nacionalnog pozorišta - Ebi teatra, za koje je stvarao do kraja života. Učestvovao je u javnom i političkom životu i u dva navrata bio član irskog senata.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1923. godine. Među najpoznatijim djelima su mu zbirke poezije "Osijanova  lutanja", "Vjetar kroz trsku", "Kula" , drame "Kontesa Katlin", "Mačka i mjesec", eseji "Keltski suton", "Sanjarenje o djetinjstvu i mladosti" , autobiografija "Dramske ličnosti", kao i "Vizija", djelo u kojem izlaže svoja spiritistička iskustva i shvatanje istorije.