latinica  ћирилица
05/05/2015 |  16:15 | Autor: SRNA

Obilježavanje zločina nad vojnicima ЈNA u Tuzli i u Bijeljini (VIDEO)

Stradanje pripadnika ЈNA u Tuzli, koje se desilo prije 23 godine, biće obilježeno 15. maja na Brčanskoj malti u ovom gradu, te u Bijeljini na gradskom groblju u Pučilama, potvrdio je predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

Dunjić se u Bijeljini sastao sa predstavnicima gradske Boračke organizacije, preživjelim učesnicima Tuzlanske kolone i predstavnicima grada Bijeljina, sa kojima je razgovarao o planu obilježavanja ovog stradanja vojnika ЈNA, koja je na osnovu prethodno postignutog dogovora trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju.

- Nakon okupljanja građana ispred Gradske uprave u Bijeljini u 8.00 časova, u 8.30 planirano je da se autobusima i kolonom vozila organizovano krene za Tuzlu, a u 10.00 časova predviđena je mirna šetnja Brčanskom maltom u Tuzli, mjestom gdje je i počinjen zločin 15. maja 1992. godine - rekao je Dunjić.

On je naveo da je u Tuzli planiran i kratak vjerski pomen, a nakon toga biće položene ruže i prislužene svijeće, nakon čega se planira organizovan povratak za Bijeljinu na gradsko groblje Pučile, gdje je sahranjen dio stradalih u ovom zločinu.

U Bijeljini će u 12.00 časova biti služen parastos, položeni vijenci, a potom je planirano obraćanje zvaničnika.

Dunjić je podsjetio da je danas MUP Tuzlanskog kantona odobrio obilježavanje ovog događaja kada je prije 23 godine ubijeno 59 vojnika ЈNA, a ranjeno 44.

- Zahtjev za obilježavanje 23 godine od zločina u Tuzlanskoj koloni pravovremeno smo uputili i Ministarstvu saobraćaja Tuzlanskog kantona, Hitnoj pomoći i Vatrogasnoj jedinici. Dobili smo rješenje o totalnoj obustavi saobraćaja na pravcu Banj brdo - Tuzla – Brčanska raskrsnica - rekao je Dunjić.

On je uvjeren da MUP Tuzlanskog kantona profesionalno obavlja sve zadatke.

- Ovaj događaj moramo i želimo obilježavati da se ne zaborave žrtve, ali ne želimo i ne smijemo opteretiti, ni sadašnjost, ni budućnost - rekao je Dunjić.

Dunjić je naveo da MUP Tuzlanskog kantona nema informacije o eventualnim kontramitinzima, provokacijama i nekim neželjenim posljedicama kojima bi bilo ugroženo dostojanstveno obilježavanje ovog događaja.