latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:37 | Autor: SRNA

BiH-Srbija: Poziv za podnošenje prekograničnih projekata

Predstavnici Zajedničkog tehničkog sekretarijata za prekograničnu saradnju Srbije i BiH organizovali su danas "Info dan" u Srebrenici povodom objavljivanja trećeg poziva za podnošenje projekata koji će biti finansirani iz pretpristupnih IPA fondova EU, a od zajedničkog su interesa za obje zemlje.

Šef Zajedničkog sekretarijata Nemanja Nešić rekao je novinarima da se ovaj poziv odnosi samo na projekte sanacije šteta i prevencije od poplava za razliku od prethodnih, koji su podrazumijevali finansiranje prekograničnih projekata iz raznih oblasti.

On je istakao da na ovaj poziv projekte mogu podnositi samo lokalne zajednice i javne institucije koje djeluju na područjima istočne BiH i zapadne Srbije koja su obuhvaćena programom prekogranične saradnje.

Nešić napominje da su za prethodne četiri godine objavljena dva poziva za prekogranične projekte na ovom području i da je realizovano 36 takvih projekata.

Tarik DŽajić iz Direkcije za evropske integracije BiH rekao je da je ovaj poziv za podnošenje projekata otvoren do 20. jula i da je za njihovu realizaciju na raspolaganju po 1,8 miliona evra za svaku zemlju.

Naglašeno je da projekti moraju biti od interesa za obje zemlje da bi bila odobrena sredstva za njihovu realizaciju.

Današnji "Info dan" iskorišten je da se predstavnici zainteresovanih lokalnih zajednica i javnih institucija za prijavljivanje projekata prekogranične saradnje upoznaju o načinu podnošenja prijava i neophodnoj dokumentaciji za pripremu prijave.

Data su uputstva i prikazana video prezentacija o načinu izrade i kompletiranja prekograničnih projekata, te uslovi i postupak koje zainteresovani moraju zadovoljiti da bi dobili finansijsku podršku za realizaciju.

Ovaj "Info dan" bio je i vid obuke i prilika predstavnicima lokalnih zajednica i institucija da više saznaju o programu prekogranične saradnje, načinu podnošenja projekata i drugim detaljima da bi mogli podnijeti projekte za odobravanje sredstava iz IPA fondova EU.

Predstavnik opštine Srebrenica Ćazim Salimović pozvao je predstavnike susjednih lokalnih zajednica i institucija da sarađuju i izrazio očekivanje da će se zajednički uključiti u ovaj program, uraditi kvalitetne projekte i dobiti sredstva EU.