latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:36 | Autor: TANЈUG

Više od 140 vazduhoplova na nebu iznad Moskve

Više od 140 borbenih aviona i helikoptera preletjelo je danas nebom iznad Moskve, u sklopu probe vazdušnog dijela velike vojne parade, koja će se u subotu, povodom Dana pobjede, održati u ruskoj prestonici.

Na visini od 200 metara iznad Crvenog trga, gdje će parada biti održana, letjeli su najsavremeniji avioni i helikopteri dugog dometa, rekao je predstavnik ruskih vazduhoplovnih snaga pukovnik Igor Klimov.

Zvanični dio probe otvorio je zapovjednik vazduhoplovnih snaga ruske armije Viktor Bondarev u strateškom bombarderu "TU-160", poznatom kao "Bijeli labud", izvjestile su RIA Novosti.

Na probi su prvi put prikazani borbeni avioni četvrte "plus plus" generacije, "Su-30" i "Su-35", kao i modernizovani jurišni helikopteri "Mi-35M" i školski "Ansat-U".

Tradicionalno, na probi parade učestvovale su i akrobatske grupe "Ruski vitezovi" i "Striži", koje su prikazale tzv. "kubanski dijamant", formaciju od devet borbenih aviona "Su-27" i "Mig-29".

Rusija je danas prikazala prvi put u javnosti tenk nove generacije "Armata T-14" koji će učestvovati na vojnoj paradi, koja se održava na 70. godišnjicu od pobede u Drugom svjetskom ratu.