latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:09 | Autor: SRNA

Beograd: Pripadnik tzv. OVK oslobođen optužbi za maltertiranje Srba

Apelacioni sud u Beogradu je, zbog nedostatka dokaza, oslobodio 60-godišnjeg Marka Kašnjetija iz Prizrena optužbi da je kao pripadnik tzv. OVK protjerivao srpske civile iz tog grada u junu 1999. godine, objavljeno je na sajtu tog suda.

Ovom odlukom Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na dvije godine zatvora.

Prema nalazu Apelacionog suda, dokazi izvedeni u toku postupka ne ukazuju sa dovoljnom sigurnošću da je upravo Kašnjeti lice koje se nalazi na fotografiji u boji, na kojoj grupa pripadnika takozvane OVK kundacima tuče civila kojem su ruke vezane žicom.

Kašnjeti je optužen da je kao pripadnik takozvane OVK izvršio ratni zločin nad srpskim civilima 14. juna 1999. godine za vrijeme prekida sukoba između snaga SR Јugoslavije i OVK i NATO, kako bi primorao Srbe da napuste područje opštine Prizren.

Predmet protiv Kašnjetija formiran je na osnovu fotografije koju je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dobilo od oštećenih, a na kojima se vidi, prema tvrdnjama tužilaštva, da Kašnjeti sa još tri pripadnika OVK maltretira civila kome su ruke vezane žicom na leđima, dok ga oni udaraju kundacima.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Kašnjetija da je 14. juna 1999. godine zaustavio vozilo "jugo 55" u kojem su se nalazili oštećeni, naredio im da izađu iz vozila, pretresao ih, uzeo lična dokumenta, novac i druge vrijednosti, udario jednog od njih kundakom puške u glavu i vezao im ruke kanapom.

Prema optužnici, Kašnjeti je zajedno sa ostalim nepoznatim pripadnicima OVK, pod prijetnjom oružjem da će ih ubiti, sproveo zarobljene niz ulicu udarajući ih kundakom svoje puške po glavi i tijelu, do dvorišta jedne kuće, gdje ih je protivpravno zatvorio i držao zatvorene više časova.

Sa nepoznatim pripadnikom OVK oštećene je odvezao do prizrenskog naselja Ortokol, zaustavio vozilo, izbacio ih iz njega i naredio im da odu u Srbiju, "ukoliko žele da ostanu u životu", oduzevši im pritom vozilo i sve stvari u njemu.