latinica  ћирилица
05/05/2015 |  13:59 | Autor: Mondo

Toromanović: Nisam mogao podnijeti nerad

Kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Muhamed Toromanović napustio je bh. selekciju, a u razgovoru za "Dnevni avaz" otkrio je razlog za ovakav potez.

"Da smo dobili Litvaniju u Kaunasu, vjerovatno me niko ne bi zvao", počeo je priču iskusni pivot.

"Nisam mogao više da podnosim konstatan nerad! Nakupilo mi se sve od Svjetskog prvenstva, kada nije bilo objašnjenja zašto nemamo kontru, polukontru, tečana napad. Sve je to škripalo, a mi ni nakon prvog narednog okupljanja nismo popravljali te stvari", rekao je Toromanović.

Iako je igrao 53 minuta u Cazinu objasnio je da na liniju od šest metara za to vrijeme nije dobio nijednu upotrebljivu loptu.

"Za cijeli meč Senjamin Burić je dobio jednu i izborio sedmerac. Generalno smo odigrali katastrofalno, a isto se ponovilo i u drugoj utakmici".

O Draganu Markoviću, koji je selektor "zmajeva" i čovjek čija je maksima "reprezentacija je svetinja", Toromanović je rekao da je potpuno u pravu. Ali...

"Znam ja mnogo bolje od Markovića da je reprezentacija svetinja. Selektor je dopustio očit pad discipline kao da smo se zadovoljili samim odlaskom na Mundijal u Kataru i kao da poslije toga ništa više nije bitno".

Prema njegovim riječima, saigrači iz selekcije BiH imali su razumijevanja za njegovu odluku o odlasku.

"Rekao sam prije ručka da više psihički ne mogu da izdržim, upoznao sam ih sa svojim stavom. Za ručkom sam takođe rekao da neću promijeniti mišljenje. Selektor je ponavljao 'ne razumijem, ne razumijem', a njegov pomoćnik Zuhdija Korkarić rekao 'sačekaj da ručamo'. To me dodatno razbjesnilo, stajao sam i htio da puknem", naglasio je između ostalog Toromanović.

Bh. rukometaši nakon četiri kola kvalifikacija za prvenstvo Evrope zauzimaju drugu poziciju u grupi sa tri boda, jednim manje od lidera Danske.