latinica  ћирилица
05/05/2015 |  13:07 | Autor: SRNA

PURS: Veća naplata javnih prihoda za 10,8 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za prva četiri mjeseca ove godine 745,5 miliona KM javnih prihoda, ili više za 10,8 miliona KM nego u istom periodu lani, potvrđeno je danas Srni u Poreskoj upravi.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Po osnovu direktnih poreza za prva četiri mjeseca ove godine prikupljeno je 154,2 miliona, ili više za dva odsto nego u istom periodu prošle godine.

Po osnovu poreza na dohodak u posmatranom periodu naplaćeno je 74,3 miliona, ili manje za šest odsto.

Za prva četiri mjeseca naplaćeno je 69,5 miliona poreza na dobit, dok je po osnovu poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplata porasla za 43 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Doprinosi su za četiri mjeseca tekuće godine naplaćeni u iznosu 449,9 miliona KM, što je više za 10,8 miliona KM u odnosu na naplatu iz istog perioda prošle godine godine.

Za Fond PIO je u ovom periodu naplaćeno 239,6 miliona KM, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 154 miliona KM.

Za prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, registrovana je veća naplata za Fond dječije zaštite za jedan odsto i za Zavod za zapošljavanje više za dva odsto.

Naplata direktnih poreza u aprilu ove godine ostvarena je u iznosu od 40,2 miliona KM, ili za osam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Prema podacima Poreske uprave za prva četiri mjeseca ove godine na području Republike Srpske registrovano je novih 579 poreskih obveznika - pravnih lica i 976 poreskih obveznika - preduzetnika, dok je istovremeno odjavljen ukupno 81 poreski obveznik – pravno lice i 486 poreskih obveznika - preduzetnika.