latinica  ћирилица
05/05/2015 |  11:33 | Autor: SRNA

Osuda napada na Srbe na Kosmetu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju oštro je osudila sve učestalije napade na Srbe u Pokrajini, koji za posljedicu imaju uznemirenje srpske zajednice, posebno povratnika, a za cilj njihovo zastrašivanje i trajno napuštanje ognjišta.
Vlada Srbije - Foto: arhiv
Vlada SrbijeFoto: arhiv

"Napadi koji su se dogodili proteklih dana, iako raznorodni, ukazuju na zabrinjavajuće stanje bezbednosnog sistema na Kosovu i Metohiji i nedovoljnu posvećenost prištinskih institucija istinskoj normalizaciji odnosa i obezbeđivanju održivih uslova za suživot na Kosmetu", stoji u saopštenju.

Navodi se da se ovakvi i slični napadi mogu i moraju bolje preduprijediti efikasnijom istragom, hapšenjem i kažnjavanjem vinovnika, koji u najvećem broju slučajeva ostaju neotkriveni, ali i efikasnijom prevencijom u vidu aktivnosti bezbjednosnih struktura i kontrolnih punktova Kfora i policije na prilazima srpskim enklavama.

"Ohrabruje to što je u veoma kratkom roku policija uhapsila jednog i identifikovala drugog napadača na Zorana Kostića, koji je juče izboden na ulazu u selo Pasjane kod Gnjilana. Takvo reagovanje treba da bude model za buduće postupanje", navodi se u saopštenju.

Nažalost, kako se dodaje, akteri razbojničkog napada na Vuletu Voštića u opštini Klina još nisu uhapšeni.

Ističe se da posebno zabrinjava to što, uprkos postojanja očevidaca, nisu privedena pravdi lica koja su pokušala da otmu devetogodišnju djevojčicu srpske nacionalnosti u selu Babin Most kod Obilića.

"Takođe, ni vinovnici nedavnog napada na maloletnog Nikolu Saveljića kod Parka mira u Severnoj Kosovskoj Mitrovici još uvek nisu identifikovani", podsjećaju iz Kancelarije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorava da učestali napadi na Srbe u Pokrajini stvaraju opasnu napetost na jednom bezbjednosno nestabilnom području i stoga bi privremene institucije samouprave u Prištini i međunarodne snage angažovane na Kosovu morali da ulože dodatne napore da se takvi napadi spriječe i ostanu samo dio ružne prošlosti na ovim prostorima.