latinica  ћирилица
27/03/2015 |  17:19 | Autor: TANЈUG

Mogerini u Beogradu: EU spremna za otvaranje poglavlja ove godine (VIDEO)

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini poručila je u Beogradu da je Unija spremna da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine, a srpski zvaničnici da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da Srbiji niko ne gleda kroz prste - ni domaća javnost ni Unija.
Federika Mogerini u Beogradu (Foto: Rade Prelić) - Foto: TANЈUG
Federika Mogerini u Beogradu (Foto: Rade Prelić)Foto: TANЈUG

Mogerini, koja je u Beogradu boravila prvi put od stupanja na dužnost, sastala se sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, predsjednicom Narodne skupštine Majom Gojković i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Nikolić je rekao da Srbija posvećeno i kontinuirano radi na ostvarivanju punopravnog članstva u EU i da je, pregovorima sa Prištinom i potpisivanjem Briselskog sporazuma, kao i primenom postignutih dogovora dokazala da je njen apsolutni spoljnopolitički prioritet ulazak u EU. On je istakao da je jedan od najvećih razloga za optimizam građana po pitanju evrointegracija je očekivanje boljeg života te da je to segment u koji treba uložiti maksimalne napore, a Mogerini se sa tim složila i istakla da je reč o obostranim naporima.

Nikolić je ukazao da je, što se tiče implementacije Briselskog sporazuma, "Priština potpuno blokirala njegovu primjenu i tu je uloga EU veoma važna". Takođe je istakao da je pokušaj da se stvori velika albanska država u Evropi nedopustiv, dok je Mogerini podvukla da je za EU neprihvatljivo stvaranje velike Albanije.

Srbija je čvrsto na stavu da je za nju neprihvatljivo uvođenje sankcija Rusiji, naglasio je Nikolić i dodao da se Srbija sa druge strane zalaže za teritorijalnu cjelovitost svake zemlje, pa i Ukrajine. On se osvrnuo i na situaciju u medijima, rekavši da vlada postiže značajne rezultate, a o tome nema objektivnog i adekvatnog izvještavanja.

Mogerini je Nikoliću potvrdila iskrenu posvećenost tome da Srbija ostvari punopravno članstvo u EU. Narednih pet godina do punopravnog članstva, Srbija treba da iskoristi da radi na poglavljima, rekla je ona, dodavši da će se lično založiti da prva poglavlja budu otvorena u narednim mjesecima.

Ona je pružila uvjeravanje predsjedniku Nikoliću da ne postoje novi uslovi, ali postoji zahtjev da se postignu rezultati u razumnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izrazivši zadovoljstvo postignutom dinamikom pregovora sa Prištinom, Mogerini je rekla da je svjesna svih problema i da je potrebno vrijeme da se ti problemi riješe.

Mogerini - Vučić u Beogradu (foto: Tanjug)

Vučić je nakon sastanka sa Mogerinijevom naglasio da je teza da se Srbiji gleda kroz prste smiješna i istakao da Srbija rezultate mora da postigne težim putem i odgovornim radom. Govoreći o otvaranju poglavlja u pregovorima, premijer Vučić je rekao da postoji još obaveza koje Srbija mora da ispuni.

Premijer je rekao i da će zajedno sa predstavnicima albanske države da zakuca na vrata visoke predstavnice Mogerini, ali i drugih evropskih zvaničnika zarad realizacije zajedničkih infrstrukturnih projekata, puteva i željeznice. Visoka predsatvnica je poručila da je Srbija čvrsto na putu ka EU i da je Unija spremna na otvaranje pregovaračkih poglavlja ove godine što je od uzajamnog značaja.

Ona je zahvalila Vučiću na liderstvu, posebno kada je riječ o sprovođenju ekonomskih reformi, sprovođenju dogovora iz Brisela, kao i na napornom radu na polju evropskih integracija. Rekla je i da je jedna od tema razgovora bilo i to da se formiranje Zajednice srpskih opština stavi na dnevni red naredne runde dijaloga Beograda i Prištine.

Takođe je zahvalila Srbiji na načinu na koji predsjedava OEBS-u, kao i i na učešću u misijama EU širom svijeta. Ona je rekla da Brisel jako dobro razumije istorijske, ekonomske, kulturne veze Srbije sa Rusijom, ali da je na današnjim sastancima bilo riječi i o daljem usklađivanju srpske spoljne politike sa politkom Unije.

"Uvijek kažem da istoriju i geografiju ne mijenjate. Bilo bi naivno to ne uzeti u obzir u političkim odnosima država članica EU i zemlja kandidata. Ali, razgovarali smo i o potrebi da se nastavi sa usklađivanjem spoljne politike Srbije", rekla je Mogerini.

U razgovoru Mogerinijeve i Dačića konstatovan je napredak Srbije u evropskim integracijama, a glavne teme razgovora bile su evropske integracije Srbije, dijalog Beograda i Prištine, predsjedavanje Srbije OEBS-u kao i aktuelna situacija u Ukrajini.

Predsjednica parlamenta Maja Gojković prenijela je gošći iz EU da je Srbija posvećena evropskom putu i da je uloga parlamenta u tom procesu veoma značajna i da je Skupština u proteklom periodu usvojila mnoge refomske zakone i da kontinuirano radi na usaglašavanju zakonodavstva sa evropskim. Sa Mogerini su razgovarali i članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije.