latinica  ћирилица
27/03/2015 |  17:15 | Autor: TANЈUG

Porošenko naoružan dočekao otpravnika poslova SAD

Fotografija na zvaničnoj Fejsbuk stranici ambasade SAD u Ukrajini, na kojoj ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, opasan pištoljem, dočekuje otpravnika poslova SAD, izazvala je žustru debatu i poruge korisnika Interneta.

Porošenko je naoružan došao na Borispoljski aerodrom, kako bi dočekao otpravnika poslova SAD Brusa Donahjua, gdje je održan sastanak u vezi s isporukom Ukrajini prvih 10 oklopnih vozila "hamvi".

Fotografija na kojoj je prikazan ukrajinski predsjednik u maskirnoj uniformi s oružjem o pojasu, izazvala je munjevitu reakciju korisnika Interneta, prenosi Sputnjik.

"S pištoljem oko pasa, djeco, kakva gluma. Ako je već takav pajac, onda je trebalo da se pojavi u punoj opremi - kaciga, pancir košulja, taktičke naočare, automat, 12 futrola za municiju i 10 granata. A ne treba da zaboravi ni štitnike za koljena i laktove, taktički nož i komplet za prvu pomoć!", napisao je jedan od korisnika Interneta.

Ukrajina je u sredu dobila prvu isporuku vojnih vozila "hamvi", a SAD planiraju da u narednih 45 dana isporuče Kijevu ukupno 230 takvih terenskih vozila.

Prema riječima Porošenka, vozila "hamvi" biće snabdijevena naoružanjem i usmjerena u zonu specijalnih operacija u Donbasu.
Ranije je ukrajinska armija u Donbasu već isprobala američke radare, opremu za noćno osmatranje i sisteme za demontiranje mina.

U Ukrajinu je, osim toga, stigao i prvi kontingent od 20 britanskih oklopnih vozila "sakson".
Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je izjavio da se, prema podacima kojima raspolaže Rusija, Kijevu isporučuje oružje, dok američka strana to negira.

Ukupna vojna pomoć SAD Kijevu, uključujući oklopna vozila i protivartiljerijske radare, iznosi oko 200 miliona dolara.