latinica  ћирилица
27/03/2015 |  15:43 | Autor: TANЈUG

Poljska za udes aviona 2010. optužuje ruske kontrolore

Vojno tužilaštvo Poljske saopštilo je da optužuje dvojicu ruskih kontrolora letenja zbog njihovog doprinosa udesu aviona iz 2010. godine u Rusiji kada su poginuli predsjednik Poljske Leh Kačinjski i 95 drugih državnih zvaničnika i pojedinaca.

Regionalni tužilac pukovnik Ireneuš Selag rekao je da su vojni istražni organi zatražili od ruske strane da im omogući ispitivanje dvojice kontrolora koji su komunicirali s predsjedničkim avionom koji je pokušavao da pri slaboj vidljivosti sleti na aerodrom u Smolensku a srušio se u njegovoj blizini.

Selag je rekao da poljski tužioci optužuju jednog kontrolora da je direktno odgovoran za udes, a da drugi snosi odgovornost indirektno, prenio je AP.

"Јedan od njih dvojice je stvorio situaciju momentalne opasnosti u vazduhu. Drugi je optužen za nenamjerno djelovanje koje je dovelo do katastrofe", preneo je Tas s, dodajući da je tužilaštvo Poljske 24. marta izdalo naredbu da se podigne krivična optužnica protiv dvojice ruskih državljana koji su bili dio grupe kontrolora letenja.

Današnje saopštenje došlo je u trenutku kada su poljsko - ruski odnosi napeti zbog sukoba u susjednoj Ukrajini između kijevskih vlasti i antivladinih snaga, navodi AP.

Rusija: Kontrola leta nije narušila nijednu proceduru

Ruski istražni organi nisu ustanovili nikakvo kršenje pravila kontrole leta kada se 2010. godine kod ruskog grada Smolenska srušio avion u kojem su poginuli predsjednik Poljske Leh Kačinjski, njegova supruga i još 94 putnika, saopštio je ruski Istražni odbor.

"Istražni odbor nastavlja svoj rad u tom slučaju koji je započet poslije katastrofe", rekao je Vladimir Markin. "Podaci koje imamo nisu pokazali da je kontrola leta narušila nijedno pravilo", a kontrolori su reagovali blagovremeno, dodao je on, a preneo Tas s.

"Oni su radili strogo poštujući proceduru kao i međunarodna pravila", rekao je Markin, komentarišući saopštenje vojnog tužilaštva Poljske u kojem se optužuju dvojica ruskih kontrolora letenja da su doprinijeli udesu aviona 2010. godine.