latinica  ћирилица
27/03/2015 |  15:30 | Autor: TANЈUG

Priština- Oprečni stavovi o osnivanju Specijalnog suda

Kosovski premijer Isa Mustafa ukazao je danas u Skupštini Kosova na obavezu sprovođenja odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Mustafa je obratio parlamentu povodom zahtjeva poslaničkog kluba Samoopredjeljenje, koji se protivi formiranju tog suda. On je objasnio obaveze Kosova za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv.OVK, poslije međunarodne istrage koja je rezultirala nekim sumnjama.

- Nemamo informacija o broju onih koji će biti optuženi niti o njihovim imenima - rekao je on, i dodao da je zakon o osnivanju Specijalnog suda usvojen dvotrećinskom većinom glasova i da će se kao takav sprovoditi.

Mustafa je dodao da su zakonsku infrastrukturu osmislili strani i domaći eksperti, te da vlada vjeruje da će proces u  sudu biti nezavisan i da "eventualno suđenje nekom pojedincu neće značiti i suđenje oslobodilačkom ratu OVK".

Naveo je da "vjeruje u čistoću OVK, a to što su pojedinci možda tokom rata počinili ratne zločine ne znači da je OVK činila zločine". Dodao je da sud treba i da verifikuje da li je istina ono što je pisao Dik Marti u svom izvještaju, kao i da Vlada nije infomisana o broju slučajeva ili osoba koje su pod istragom.

On je rekao da prijedlog Samoopredjeljenja da se ta odluka ne prihvati u suprotnosti sa odlukom Skupština Kosova i da vlada smatra da taj prijedlog ne treba podržati.

Poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca rekao je da je zahtjev međunarodne zajednice za osnivanje Specijalnog suda apsurdan i nepravedan, te da se njime ugrožava nezavisnost sudske vlasti Kosova i nepristrasnost, jer se za osnovu uzima izvještaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

Ministar za spoljne poslove Kosova Hašim Tači je rekao da "taj sud neće suditi kosovskoj prošlosti, niti ratu za slobodu, već da zbog budućnosti Kosova svi u Skupštini treba da sarađuju u njegovom osnivanju".

- Naša budućnost bi mogla da bude pod sjenkom ukoliko ne odradimo ovaj zadatak koji nam je zadala međunarodna zajednica - naglasio je on.

Osim Samoopredeljenja i Alijansa za Budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su se izjasnili protiv osnivanja Specijalnog suda, a i najmanje dva poslanika DPK najavili su da neće podržati tu odluku.