latinica  ћирилица
27/03/2015 |  14:56 | Autor: TANЈUG

EK: EU ne mijenja poziciju o Kosovu

Pozicija Evropske unije o statusu Kosova se nije promijenila, a pitanje njegovog priznavanja je pitanje za države članice Unije, izjavila je portparolka Evropske komisije Ketrin Rej.
Portparolka EK Ketrin Rej - Foto: Screenshot
Portparolka EK Ketrin RejFoto: Screenshot

Odgovarajući na pitanje povodom jučerašnje izjave visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini u Prištini da su Srbija i Kosovo "suverene države" i da li to znači promjenu stava EU, Rej je rekla:

"Mogerini je juče boravila u Prištini gdje je glavna tema bio dijalog Beograda i Prištine, koji je obnovljen u februaru i da se dijalog vodi o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova i obje strane su tom dijalogu posvećene. Pitanje priznavanja je pitanje za države članice EU", navela je Rej.

Na insitiranje novinara da li je konkretno visoka predstavnica Mogerini promijenila stav o KIM, Rej je ponovila da se stav EU nije promijenio, a da je pitanje priznavanja pitanje za države članice.

Ona nije željela da dalje komentariše izjavu visoke predstavnice, ali je podsjetila da je ona danas u Beogradu, gdje razgovara sa predstavnicima državnog vrha.

Zvaničan stav EU je da je statusno neutralna, jer pet članica ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Mogerini je spornu izjavu dala juče, tokom boravka u Prištini, na jednoj tribini.

"Dijalog se odvija između dvije ravnopravne strane. Dijalog se odvija između dvije države", rekla je Mogerini na jednoj otvorenoj debati u Prištini, prenijeli su prištinski mediji. Pored toga, ona je rekla da će proces integracije Kosova u EU biti podržan od pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

List "Koha ditore" navodi da je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost postala prva zvaničnica koja je otvoreno o Kosovu govorila kao o "suverenoj državi".