latinica  ћирилица
27/03/2015 |  11:56 | Autor: TANЈUG

Američki gas je šarena laža, Gasprom zakon

Direktor firme "Gas-res" iz Banja Luke Slobodan Puhalac kaže da je Јužni tok za Republiku Srpsku bio projekat od strateškog značaja, a Gasprom idealan partner.

On je dodao da je zaustavljanje projekta Јužni tok nerazuman potez za koji ne vidi osnovu zašto je to urađeno, ocijenivši da će se naći neko realno rješenje da se taj projekat realizuje.

Puhalac je dodao da LNG terminal na ostrvu Krku u Hrvatskoj o kome se u posljednje vreme često govori u javnosti, predstavlja samo "šarenu lažu" i odugovlačenje da se donese neka druga važna strateška odluka.

Direktor za strateški razvoj hrvatske kompanije "Plinakro" Vladimir Đurović naveo je da Јužni tok za Hrvatsku nije bio projekat od strateškog značaja, jer je bio planiran samo jedan kraj tog gasovoda do Hrvatske.

On je naglasio da LNG terminal na Krku sada poprima novu dimenziju i da se otišlo najdalje u pripremama tog projekta.

Odgovorajući na pitanje da li će i koliko biti skuplji gas iz tog terminala u odnosu na ruski gas, Đurović je rekao da analize pokazuju da je takav gas skup, ali da je najskuplji onaj gas koga uopšte nema.

Za sigurno snabdjevanje energentima nije uvijek prioritet cijena, rekao je Đurović, koji je naveo da je već izabrana konsultantska kuća da priprema taj projekat i da će se, ako bude interesovanja, graditi gasovod kroz okolne zemlje do tog terminala u Hrvatskoj, jer kako je rekao, finansiranje neće biti problem.