latinica  ћирилица
27/03/2015 |  09:47 | Autor: TANЈUG

Predrag Gosta - član organizacije koja dodjeljuje Gremi

Poznati srpski dirigent i čembalista Predrag Gosta postao je ove nedjelje punopravni član američke Nacionalne akademije nauka i umjetnosti snimanja, koja dodjeljuje Gremi nagrade.

Ova organizacija okuplja značajne muzičare, producente i snimatelje, odnosno one koji svojim djelovanjem u diskografskoj industriji postižu najviše rezultata, a najpoznatija je po dodjeli svojih Gremi nagrada.

Gosta već 17 godina živi i radi u SAD, a u posljednje vrijeme ponovo je sve aktivniji i kod nas, saopštila je Nova beogradska opera čiji je on umjetnički direktor.

Јedan je od naših najznačajnijih dirigenata mlađe generacije. U SAD vodi orkestar na istorijskim instrumentima "Nju triniti barok", a kod nas se trenutno najviše pojavljuje u javnosti kao dirigent Novog simfonijskog orkestra “Makris“ i kao umjetnički direktor Nove beogradske opere, kao i Festivala rane muzike.

Na svojih desetak izdatih kompakt diskova predstavlja se s repertoarom od muzike renesanse do muzike 21. vijeka. Njegov posljednji CD izašao je prošlog mjeseca.

Debitovao je sa slavnim Londonskim simfonijskim orkestrom, i bio je prvi dirigent s prostora bivše Јugoslavije koji je dirigovao ovim slavnim ansamblom.

Kao član prestižne Akademije, Gosta će takođe učestvovati u izboru umjetnika za Gremi nagrade, navodi se u saopštenju Nove beogradske opere.