latinica  ћирилица
27/03/2015 |  09:38 | Autor: TANЈUG

Dani komedije: Najbolja predstava "Doktor Nušić"

Na 44. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Danima komedije", koji su počeli 20. marta, sinoć je odigrana posljednja predstava u konkurenciji za nagrade, a stručni žiri je najboljom proglasio "Doktor Nušić" Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.
Dani komedije - Foto: Screenshot
Dani komedijeFoto: Screenshot

Žiri je radio u sastavu dramski pisac Željko Hubač (predsjednik), glumica Ljiljana Dragutinović i direktor ЈNP "Novi put" iz Јagodine Ljubiša Vujić.

Najbolja prestava po ocjeni publike je "Potpuno skraćena istorija Srbije" Maje Pelević i Slobodana Obradovića, u režiji Olje Đorđević, a u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada.
Publika je ovoj predstavi dala ocjenu 4,79.

"Doktoru Nušiću" pripada nagrada "Mija Aleksić", a "Potpuno skraćenoj istoriji Srbije", "Miodrag Petrović - Čkalja" i statueta "Јovanča Micić".

Novosađanima će biti uručena i Specijalna diploma dnevnog lista "Politika" i specijalna nagrada "za kolektivnu igru".
Nagrada "Mija Aleksić" ustanovljena je 1995. godine u znak sjećanja na velikana srpskog glumišta, a uručiće ju, po tradiciji, supruga pokojnog glumca Beba Aleksić.

Nagrada "Miodrag Petrović - Čkalja" se dodjeljuje najsmješnijoj predstavi na festivalu po ocjeni publike, a ustanovljena je u znak sjećanja na poznatog glumca.

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno djelo, ustanovljenu 2001. godine, ove godine dobila je srpska filmska, pozorišna i tv glumica Svjetlana Bojković. Nagrada se sastoji od statuete "Zlatni ćuran", unikatne povelje i novčanog iznosa od 100.000 dinara, koje je obezbijedila Komercijalna banka.

Žiri je tri ravnopravne nagrade "statuetu ćuran" "za najbolja glumačka ostvarenja" dodijelio Biljani Keskanović za ulogu Mare u prestavi "Doktor Nušić", Draganu Petroviću za ulogu Spasoja u predstavi "Rođendan gospodina Nušića" Dušana Kovačevića, u režijai Nebojše Bradića a u izvođenju Zvezdara teatar Beograd i Saši Torlaković za ulogu Živote u "Doktoru Nušiću".

Statuetu "Ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodijelio Snežani Trišić za režiju predstave "Mister dolar" Branislava Nušića u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Nagradu "Nikola Milić", za epizodnu ulogu, koja je prvi puta dodijeljena 2005. godine u znak sjećanja na glumca Milića, rodom iz Јagodine, žiri je dodijelio Zoranu Karajiću za ulogu gospodina Paliveca u predstavi "Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka" po Јaroslavu Hašeku u režiji Aleksandra Lukača i izvođenju Šabačkog pozorišta.

Najboljom mladom glumicom, žiri je proglasio Milicu Јanevski za ulogu Slavke u predstavi "Doktor Nušić", a najbolji mladi glumac je Branislav Trifunović za ulogu Milorada u istoj predstavi.

Nagradu za kostimografiju dobila je Marina Vukasović Medenica za kostim u predstavi "Rođendan gospodina Nušića", a nagradu za scenografiju Marija Kalabić, za scenografiju predstave "Doktor Nušić".

Nagrade će biti uručne danas, na Svjetski dan pozorišta, kada će biti pročitana poruka Međunarodnog pozorišnog instituta koju je ove godine, po pozivu, napisao poljski reditelj Kšištof Varlikovski.

Poslije uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Gradsko pozorište iz Јagodine izvešće predstavu "Heroji" Predraga Perišića, u režiji Branislava Nedića.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bila je profesor režije na FDU Beograd Ivana Vujić.