latinica  ћирилица
01/03/2015 |  09:06 | Autor: Kurir

Lunaček: Srbija u EU kada prizna Kosovo

Potpredsjednica Evropskog parlamenta, Urlike Lunaček, izjavila je danas da će u njenom narednom izvještaju o Kosovu pisati da je postignut određen napredak kada je riječ o sjevjeru Pokrajine, ali i dodala, da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

- Za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali je to politički konsenzus - normalizovani odnosi sa Kosovom i na kraju i priznavanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU - rekla je Lunaček za list Kurir.

Ona je istakla, da EU više nikada neće prihvatiti novog člana koji nema jasno određene i međunarodno priznate granice, kako što je uradila sa Kiprom.

Govoreći o svom izvještaju, Lunaček je rekla da će u njemu pisati da je postignut napredak kada je riječ o sjevera Kosova, naročito sa izborima za gradonačelnike i povećanjem broja projekata koje na sjeveru finansira EU.

- Naglašavam potrebu da se nastavi sa formiranjem zajednice srpskih opština, što bi trebalo da učini suvišnom dalju potrebu za netransparentnim paralelnim strukutrama - navela je ona.