latinica  ћирилица
28/02/2015 |  21:28 | Autor: TANЈUG

Isplata dugova MMF grčki prioritet

Grčka namjerava da otpočne razgovore sa kreditorima o odlaganju duga, kako bi ga učinila podnošljivim, radeći istovremeno na reformskim mjerama koje treba da budu definisane do aprila, saopštio je danas grčki ministar finansija Јanis Varufakis.

U intervjuu za AP Јanis Varufaksi je naglasio kako će isplata dugova MMFu, od kojih neke dospevaju u martu, biti prioritet Grčke, dok dugovi Evropskoj centralnoj banci (ECB) pripadaju različitoj kategoriji "i o njima ćemo morati da razgovaramo sa našim partnerima i institucijama".

Varufakis ipak ističe da Grčka ne bi bila prva zemlja koja nije ispunila obaveze prema MMF-u.

Grčka bi u martu trebalo da isplati MMF-u oko 1,5 milijardi evra, a na ljeto 6,7 milijardi evra ECB-u, ali zbog problema likvidnosti će imati problema da to ostvari.

Varufakis naglašava kako Grčka od ECB neće tražiti odlaganje otplata već način "da te otplate budu lakše ostvarive".

Grčka je prošle nedjelje izvojevala sporazum s ministrima finansija ostalih članica evrozone o četvoromjesečnom produženje međunarodne pomoći od 240 milijardi evra.

U zamjenu za to Atina se obavezala na seriju budžetskih reformi koje će morati da se konkretizuju do aprila.

Varifakis naglašava kako će te reforme biti grčki prioritet, ali da je nužno učiniti nešto i u pogledu održivosti ogromnog grčkog duga.

Grčki dug trenutno dostiže 315 milijardi evra, što odgovora nivou od 176 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP). Mnogi ističu kako je takav nivo duga neodrživ i da nikada ne može da bude u potpunosti otplaćen.