latinica  ћирилица
28/02/2015 |  20:01 | Autor: RTRS

Sloboda medija ključni dio uslova pridruženja EU (VIDEO)

Sloboda medija i sloboda izražavanja jedan je od važnih segmenata uslova za pridruženje Evropskoj Uniji.

Sloboda medija ključni je dio uslova za pridruženje Evropskoj Uniji. Vlasti zemlje kandidata treba da u zakonima i praksi obezbijede potpunu slobodu medija i javnog izražavanja. Sudeći prema dosadašnjim izvještajima iz Brisela u BIH nije dovoljno ozbiljno shvaćen ovaj uslov. Evropska komisija će nastaviti sveobuhvatnije da se bavi ovim pitanjem.

Endi Megafi, portparol Delegacije Evropske unije u BiH u izjavi za RTRS pojašnjava da je sloboda medija veoma značajna u procesu pristupanja EU i da je taj dio uključen u Kopenhaške kriterije koje BiH mora ispuniti.

Megafi ističe da se tim kriterijem garantuje sloboda izražavanja koja je neophodna kako bi se zadržale i očuvale evropske vrijednosti.

BIH je djelimično medijski slobodna zemlja prema analizama organizacija "Freedom House" i "Reporteri bez granica" . Izvještaji Evropske Komisije o napretku u BIH ukazuju na političke i finansijske pritiske na rad novinara. Iako BIH ima relativno dobar zakonodavni okvir, zaštita od klevete regulisana je odgovarajućim zakonom od 2003. godine, samo 10 odsto slučajeva napada na novinare procesuirano je u posljednih 8 godina.

Boro Kontić, direktor Media centra u Sarajevu u izjavi za RTRS kazao je da bi institucije sistema trebale obezbijediti povoljno okruženje.

- Umjesto da politički predstavnici traže moguće mehanizme od RAK-a, Vijeća za štampu, pisama i dijaloga sa medijima oni uvijek izaberu najlakši ,a to je napad na novinara i time zatvaraju svaku mogućnost slobodnog izražavanja, rekao je Kontić.

Evropska Unija ja izradila set politika u ovoj oblasti među kojima je i dokument Smjernice za podršku medijima u regionu od 2014 do 2020 godine u konsultaciji sa novinarima, urednicima,stručnjacima i organizacijama civilnog društva što pokazuje opredjeljenost EU da jača medijske slobode u zemljama kandidatima.

Dragana Dardić, direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka u izjavi za RTRS ukazuje da u BiH postoji potpuno odsustvo transparentnosti po pitanju medijskog vlasništva.

- Mi znamo ko su urednice i urednici, ali ne znamo ko su pravi vlasnici medija, izjavila je Dardić dodajući da su pojačani pritisci i prijetnje prema novinarima i da je zabilježeno sve više takvih slučajeva koji se sporo ili nikako ne rješavaju.

Evropska Unija će nastaviti da pruža podršku razvoju slobodnih medija. Prioriteti medijske strategije do 2020 godine su eliminisanje političkog uticaja na medije, zaštita novinara od napada, jačanje pravosudnog sistema i adekvatno provođenje zakona.