latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:38 | Autor: SRNA

Varufakis: Ako bude trebalo uvešćemo porez za bogataše

Grčki ministar finansija Јanis Varufakis nije isključio mogućnost uvođenja posebnog poreza za one koji mogu da plate, kako bi bila osigurana budžetska ravnoteža.
Јanis Varufakis - Foto: Beta/AP
Јanis VarufakisFoto: Beta/AP

- Angažovali smo se da uspostavimo budžetsku ravnotežu. Ako budem primoran da uvedem poseban porez, učiniću to, ali će se to odnositi samo na one koji mogu da plate. Nećemo uzimati novac od ljudi koji jedva preživljavaju", izjavio je ministar za grčku televiziju "Skaj".

Varufakis je rekao da neće imati milosti u borbi protiv utaje poreza, te će na meti biti oni koji imaju novca, a izbjegavju da plaćaju porez.

- Dio naše patriotske dužnosti je da plaćamo poreze, istakao je Varufakis i dodao da je jedna od predviđenih mjera naplata jednokratnog poreza na bogatstvo.

Partija "Siriza", grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, prošlog mjeseca je pobijedila na izborima na osnovu obećanja da će ukinuti stroge mjere štednje, uvedene u zamjenu za dva paketa pomoći koje su Grčkoj 2010. i 2012. godine odobrili međunarodni kreditori, u ukupnoj vrijednosti od 240 milijardi evra.

Cipras je sinoć negirao da će Grčkoj biti potreban još jedan paket međunarodne pomoći.