latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:26 | Autor: RTRS

Restoran od soli u Iranu (VIDEO)

So je neizostavan dodatak hrani. Međutim, u našoj priči ovaj prirodni, bijeli kristal našao se u ulozi građevinskog materijala. Naime, u Iranu je kreirana ekološka zgrada nove generacije u kojoj je smješten restoran napravljen od soli. Sloj soli ne samo da daje originalnost ovom restoranu, već pomaže i u pročišćavanju zagađenog gradskog vazduha.

Mjesto radnje: Iran, a tema, zamislite, nije nuklearni program ove zemlje. Govorimo o restoranu napravljenom potpuno od soli, u gradu Širaz. Ovo područje, inače je poznato po prirodnim slanim pećinama, a nedaleko se nalazi i slano jezero Markhal.

Sva ta so, inspirisala je arhitekte da kreiraju jedan ovakav restoran. Svi arhitektonski elementi zgrade napravljeni su od soli, a pomiješani su sa smolom da bi se dobila potrebna tvrdoća.

Restoran je nazvan ''Namak'' što na persijskom znači – so.

Idejni tvorac restorana od soli je arhitekta Alireza Emtiaz. Da bi svoj projekat sproveo u djelo bile su mu potrebne tri godine.

- Prioritet mi je bila okolina. Želio sam da koristim materijal koji neće biti štetan za životnu sredinu ili koji će, čak, biti koristan. Između brojnih mogućnosti, izabrao sam so. Ona je jestiva, a pri tome je materijal od kojih se mogu graditi čak i restorani, rekao je Alireza Emtiaz, arhitekta.

So je prirodno sredstvo za dezinfekciju, a negativni joni prečišćuju vazduh od alergena, prašine, dima, bakterija itd.

- Restoran izleda kao prirodna slana pećina, i to u srcu grada i sabraćajne gužve. Čim uđete u restoran imate osjećaj da se nalazite u pravom prirodnom ambijentu. Taj kontrast cijelu ovu zgradu i restoran čini drugačijim od svega ostalog u okruženju, dodaje Emtiaz.

Restoran je urađen od jeftinog, a istovremeno ekološki prihvatiljivog materijala. Osim soli, korišćene su i reciklirane konzerve od kojih su napravljeni nasloni za stolice i i stepenice koje vode na drugi sprat. Bijela boja soli asocira na prozračnost i čistoću.

Restoran je veoma popularan i zbog svog dizajna. U ovo moderno doba, so je uglavnom predmet rasprava kada je riječ o prednostima i nedostacima njene upotrebe u hrani. Mnogi zaboravljaju njeno ljekovito dejstvo. Јoš se u antičkoj Grčkoj koristila kao terapeutsko sredstvo za respiratorne bolesti, kao i neutralizator tokisičnih supstanci. Sve u svemu, restoran od soli potpuno je u skladu sa principima moderne, ekološki prihvatljive gradnje, a pri tome na goste ima blagotvoran efekat sličan onome u slanim sobama.