latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:20 | Autor: RTRS

Lego kockice najprodavanije igračke u 2014. (VIDEO)

Najprepoznatljiviji proizvod iz Danske, lego kockice, proglašene su za najprodavanije igračke u 2014. godini. U ovoj branši je to ravno osvajanju Oskara. Kockice je osmislio danski stolar Ole Kirk Kristijansen 1932. godine. Nakon brojnih ispravki i poboljšanja, čuvene Lego kocke pojavile su se na tržištu 1958. godine. Od tada pa do danas njihova popularnost ne opada, naprotiv, i dalje se ubrajaju u igračke s kojima se rado igraju i odrasli i djeca.

Lego kockice su igračke kojima se djeca uvijek obraduju i poklon s kojim ne možete da pogriješite. Djeca su se ovim igračkama radovala i prije 10, 20, 30 i više godina, a činjenica je da im se podjednako raduju i danas. U tome, vjerovatno, leži tajna uspjeha ove kompanije. Fabrika Lego kockica smještena je u malom danskom mjestu Bilund. Prošle godine u njoj je proizvedeno 26 milijardi elemanata, što je otprilike oko 3 miliona na sat.
Prodaja je bila rekordna, pa nije čudo da je generalni direktor ove kompanije na konferenciji za novinare zapjevao.

- Јoš jedna uspješna godina za nas, u stvari, bila je to najbolja godina za Lego grupaciju. Kao da smo osvojili Oskar, i bili uspješni u bioskopima širom svijeta, i možemo da zapjevamo i zaplešemo poput njih, rekao je Vig Knudstop,  generalni direktor '' Lego Group''.

Uspjeh lego kockica je u tome što se one ne moraju slagati po nekom šablonu, već svako može da svojoj mašti pusti na volju.

- Lego klasika je osnova lego kockica jer dopušta kreativnost, na čemu se insistira od početka. Svako može da sastavi kockice po želji, i da od njih napravi nešto iz svoje mašte, istakla je Tine Vangsbo, lego dizajnerka.

Lego kockice je osmislio stolar Ole Kirk Kristijansen 1932. godine. Ipak, ovakve kakve ih danas poznajemo na tržištu su se pojavile 1958. godine. Tokom narednih godina pojavljivali su se razni lego sistemi koji se razlikuju po veličini i obliku kockica.

Prve mini figure pojavile su se 1978. godine. Lego kreator je jedan od posljednjih sistema, a osmislio ga je DŽejmi Barard.

- Lego kreator je odličan sistem, jer mnoge podsjeća na igračke iz djetinjstva. Skloni smo da gradimo stvari po uzoru na ono što nas okružuje, pa tako pravimo zgrade, kuće, automobile. U sistemu tri u jednom, uvrstili smo i razna bića, poput dinosaurusa. Ovo su igračke za djecu koje vole da nešto grade, ali i za odrasle koji uživaju da imaju autentične prizore i u jednoj ovakvoj minijaturnoj formi, dodao je DŽejmi Barard, lego dizajner.

Lego krereator je sistem koji je potpuno prilagođen i odraslim ljubiteljima ovih kockica.

- Izgleda poput igračaka koje su mnogi imali kada su bili djeda, samo što ove verzije sada imaju više detalja, više sadržaja. To nije nešto što im je daleko i nepoznato, već je nekao prilagođeno i odraslima, dodao je Barard.

U Lego komaniji izloženi su prvi modeli lego automobila od drveta, koje je napravio sam osnivač, Ole Kirk Kristijansen 1930-tih godina, a izloženi su i modeli koje je uradio njegov sin. Velika ekonomska kriza natjerala je stolara Kristijansena da počne da pravi igračke.

- Zbog Velike ekonomske krizu u Americi, koja se osjetila u Danskoj, ali i drugim dijelovima Evrope, mnogi su patili. Farmeri nisu uspijevali da prodaju svoju robu, a to znači da niko ništa nije naručivao ni od Ole Kirka i njegova kompanija je morala da počne da radi nešto drugo, dodaje Hojgard.

Sa drveta na plastiku Ole Kirk je prešao 1940-tih godina. Danas se lego kocke prave sa preciznošću od 2 mikrometra, a kocke iz 1963.godine mogu se uklapati sa današnjim. U prosjeku se proizvede 600 dijelova Lego kockica u sekundi.

Riječ lego nastala je od danske kovanice riječi leg godt što znači, lijepo se igraj, a upravo to svi i čine sa ovim jedinstvenim kockicama.